Vil forbedrede menyer og mat også gi en bedre opplevelse ombord?

Ved nyttår gjorde SAS flere endringer i sitt servicetilbud. Dessverre var ikke alt av det positive slaget med unntak av ett område, nemlig maten på business class. Menyene skulle visstnok være oppgradert.

Det var derfor med stor spenning jeg sjekket ut av hotellet og ruslet bort til innsjekk denne grytidlige torsdags morgenen. Det var ennå for tidlig for rushet, og køene hadde ikke rukket å slange seg.

Et tidligere fly

Jeg hadde opprinnelig booket avreise kl. 7:05, men fryktet at den femti minutter korte mellomlandingen i København ville bli for kort for å rekke flyet videre til Miami, især da jeg så tåken ligge tett på Gardermoens sletter.

Med diamantkortet i baklommen dristet jeg meg til å spørre om jeg kunne få hoppe på flyet én time før. Personen i innsjekk henviste meg direkte til serviceskranken. Pussig at de ikke kan ordne sånt direkte, tenkte jeg, mens jeg håpefullt ruslet mot serviceboden.

Jeg prøvde å forklare min bekymring med den korte mellomlandingen, som tross alt SAS hadde satt opp, og komme de potensielle problemene i forkjøpet. Jeg ble bryskt møtt med at hvis SAS hadde satt opp reisen sånn, så måtte jeg forholde meg til det.

Myk som smør

Det gikk ikke mange sekundene før tonen ble en helt annen. Billetten min var nå scannet inn og damen i skranken ble myk som smør. Det var selvsagt ikke noe problem å få komme med et tidligere fly. Du verden, tenkte jeg, endelig skinner diamanten slik den skal.

SAS Business Oslo til Miami fast track
Med ny billett og av sted til fast track.

Blid og tilfreds småløp jeg mot fasttracken i håp om å rekke en matbit i gulloungen. Det var kun 38 minutter til flyet skulle gå. Tiden var knapp.

SAS Business Oslo til Miami gullounge
Godt med plass i gulloungen.

Kjapp matbit

Det var ikke akkurat stor pågang i loungen denne grytidlige morgenen. Jeg kunne telle på én hånd hvor mange som var samlet i gullstuen. Baguettene var endog rykende ferske. Kranene var derimot stengte.

SAS Business Oslo til Miami øl
For tidlig for øl.

Etter en kjapp matbit satte jeg kursen mot flyet som skulle ta meg til København. Her ventet nok en frokost i SAS Plus.

SAS Business Oslo til Miami de-icing
De-icing og tåke.
SAS Business Oslo til Miami frokost
Enkel frokost i SAS Plus.

Til tross for noe forsinkelse grunnet avising, landet flyet i høvelig tid. Jeg var sjeleglad for at jeg ikke skulle stresse med den korte mellomlandingen, og ruslet i bedagelig tempo mot loungen på Kastrup for å møte reisefølget.

SAS Business Oslo til Miami lounge København
På vei opp i gullstuen i København.

Lysten på mer frokost var begrenset. Dette ble i så fall den fjerde i rekken, og med tanke på all maten vi skulle få på flyet, måtte jeg holde tilbake. Etter en drøy time var det bare å sette kursen mot gate.

SAS Business Oslo til Miami frokost København
Nok en frokost i loungen.

Først ombord

Ombordstigningen var ennå ikke gått i gang, og jeg stilte meg dermed foran priority boarding-skiltet for å komme først ombord. Dette mens en i reisefølget ble ransaket og utspurt som sedvanlig før innreise til USA. Heldigvis trakk jeg ikke dette loddet denne gang.

SAS Business Oslo til Miami gate
Først i køen for å gå ombord.

Vel ombord i sete 6A slo jeg med ned i påvente av velkomstdrinken. Ettersom jeg var såpass tidlig ombord fikk jeg anledning til å utforske setet. Her var intet nytt. Toalettmappen og vannflasken sto i hyllen mens puten, dynen og lakenet lå i stolen. Det så ut til at setet var godt rengjort.

SAS Business Oslo til Miami sete
Privat suite ved vinduet.

Norsk velkomst

Ettersom flyet gikk fra København hadde jeg forventet dansk besetning ombord, men hovedvekten viste seg å være norske. Dette skulle bli en fornøyelig tur. Tidligere har jeg bare fløyet med svensk eller dansk besetning. Ville servicen få seg et løft, tro?

SAS Business Oslo til Miami velkomstdrink utdeling
Utdeling av velkomstdrink.

Velkomstdrinken ble servert og det var på tide å gjøre seg klar for avreise. Turen skulle ta i overkant av ti timer denne formiddagen. Ankomst ville være rundt klokken ett lokal tid.

SAS Business Oslo til Miami velkomstdrink champagne
Vi skåler i champagne.

Farverike menyer

Like før take-off ble menyene delt ut. Den sorte, rektangulære varianten var nå byttet ut med en farverik liten brosjyre. Ved første øyekast så det ut til at drikkeutvalget hadde fått seg en overhaling.

SAS Business Oslo til Miami reisefølget meny
Reisefølget titter nysgjerrig i menyen.

Du kan se hele menyen nederst i innlegget.

På vei opp i marsjhøyde fikk ikke bare reisefølget anledning til å undersøke menyen nærmere, men også jeg. Før jeg rakk å trekke noen konklusjoner ble de varme klutene delt ut. Dernest fulgte duken. Det var klart for aperitiff.

SAS Business Oslo til Miami servering aperitiff
Klart for aperitiff.

Ny vri på aperitiffen

Det jeg hadde notert meg med den nye menyen var at den gode, gamle Cranapple Fizz-drinken var tatt ut av sortimentet. I min fortvilelse spurte jeg flyvertinnen om hun kunne tilby et alternativ. Dessverre var det ikke noe lignende på menyen, og hun måtte trå til med en egen variant.

SAS Business Oslo til Miami aperitiff
Deilig varme nøtter og en forfriskende drink.

Du verden, tenkte jeg. Her var det service å få. Idet jeg nippet til den nye, navnløse drinken, slo det meg at det kanskje var like greit at Cranapple Fizz hadde utgått. Denne friskusen måtte inn i menyen fortere enn svint.

SAS Business Oslo til Miami reisefølget aperitiff
Reisefølget koset seg også med drinken.

Flyvertinnen kunne forøvrig opplyse meg om at det faktisk var noen som hadde fått inn sin egen variant i menyen tidligere, så det var fullt mulig.

Forrett

Både jeg og reisefølget nippet til drinken og knasket på nøttene i påvente av forretten. For anledningen kunne du velge mellom løyrom fra Kalix med créme fraîche eller en italiensk skinke med geitost og karamelliserte valnøtter. I tillegg fikk du salat med balsamico til.

SAS Business Oslo til Miami forrett
Bresaola med geitost til forrett.
SAS Business Oslo til Miami kaviar
Løyrom som alternativ forrett.

Jeg gikk for skinken med salat til. Og du verden for en presentasjon. Til tross for å være laget på bakken så den unektelig godt ut. Og smaken var likeså. En herlig harmoni mellom søtt og salt med mye smak.

Hovedrett

Med forretten innenbords var det bare å gjøre plass til hovedretten. Her kunne du velge mellom: Flyndre med ravioli, kyllingbryst med chorizo, biff med potetgrateng eller en vegetarrett med spinat og semulegryn.

SAS Business Oslo til Miami servering hovedrett
Presentasjon av hovedretten.

For meg sto det mellom kylling eller biff. Etter å ha forhørt meg med flyvertinnen slo jeg til med kyllingbrystet. Det så også unektelig mye bedre ut på trallen enn biffen.

SAS Business Oslo til Miami hovedrett
Kyllingbryst med chorizo til hovedrett.

Valget var utvilsomt godt. Kombinasjonen av saftig kyllingkjøtt og smakfull chorizo slo ut i full blomst i min gane. Potetene smakte også potet. Her var det ikke noe juks.

SAS Business Oslo til Miami servering dessert
Servering av dessert.

Dessert

Etter at den utsøkte hovedretten var fortært var det bare å gi rom for dessert. Her var det nemlig mye godt å velge mellom. Ost og dessertvin, sjokolademousse, italiensk is eller fersk frukt. Jeg gikk selvsagt for sjokolademoussen med noe frukt til.

SAS Business Oslo til Miami dessert
Frukt og sjokoladekake.

Selv om sjokolademoussen bar preg av å være industriell og frukten var noe slapp, gikk det ned. En helt grei avslutning på et ellers utsøkt måltid.

Snack

Det var fortsatt langt over halvparten av flyturen igjen, og neste servering begynte ikke før to timer før landing. I mellomtiden åpnet derimot snackbaren.

SAS Business Oslo til Miami snack bar
Meget fristende snackbar.

Denne bød på vann, brus, vin, kaffe/te, nudler, sjokolade, godteri, kjeks, nøtter og fersk frukt. Et helt greit utvalg av snacks. Jeg savnet kun chips.

Vakkert skue

Ut av vinduet kunne vi nå se vestkysten av Grønland. Et vidunderlig vakkert skue i dagslys. Selv om det var midt på lyse dagen, måtte jeg snike meg til en hvil. Det var en lang dag i vente ved ankomst.

SAS Business Oslo til Miami utsikt Grønland
Praktfull utsikt over Grønland.

Jeg redde derfor opp sengen og gjorde klar for en aldri så liten høneblund. Mens reisefølget fant seg godt til rette under dynen, tok jeg turen til toalettet.

SAS Business Oslo til Miami reisefølget sove
Reisefølget sluknet visst.
SAS Business Oslo til Miami toalett
Romslig toalett med vindu.

Selv om det er noe større plass og et vindu, er det ellers lite som minner om at dette er et toalett business class verdig. Det ligger riktignok noen våtservietter til disposisjon, men ingen dufter eller kremer slik som hos Lufthansa eller Turkish Airlines.

På vei ut nappet jeg med meg et magasin fra hyllen og en sjokolade fra snackbaren. Nå var det bare å få seg en liten time for øyet og sette seg opp og vente på lunch. Jeg hadde tenkt å se en film, men reisefølget kom meg i forkjøpet.

SAS Business Oslo til Miami reisefølget film
Reisefølget klar for en Hollywood-film eller to.

Lunch

Én og en halv time før landing ble lunchen servert. Denne kom som sedvanlig på et brett likt det du får i SAS Plus. Til forskjell fra SAS Plus kommer trallen igjennom kabinen som en buffet, og du kan velge lunchen selv.

SAS Business Oslo til Miami servering lunch
Servering av lunch.

For den som liker reker kunne du blande dette med noe salat og dressing. For min del var jeg ennå mett etter middagen og småspisingen fra snackbaren, og nøyet meg med en lett salat.

SAS Business Oslo til Miami lunch
Frisk lunchtallerken.

Idet lunchen var fortært var det klart for landing. Som sedvanlig syntes jeg turen var altfor kort. Jeg hadde jo ikke engang rukket å se noen av filmene jeg hadde tenkt å se.

Umulig å snappe

Det skal forøvrig nevnes at utvalget av filmer ombord er noe begrenset, men til gjengjeld er det mange rykende ferske filmer tilgjengelig. Det er med andre ord intet problem å slå ihjel tid.

Det største irritasjonsmomentet mitt var og ble den håpløst trege Wi-Fi-en. Det var nærmest helt umulig å snappe opplevelsene ut til omverdenen. Heldigvis lover SAS forbedringer her i nær fremtid.

SAS Business Oslo til Miami landet
Vel fremme i Miami.

Konklusjon

Alt i alt var dette en utsøkt reiseopplevelse. Oppvartingen av besetningen ombord var unik og hittil den beste av alle mine utallige turer med SAS. Den nye menyen innfridde også til tross for min manglende favorittdrink.

Helt til slutt vil jeg benytte anledningen til å utbringe en stor takk og ros til Ullriche for fremragende og genuin service under hele reisen.

Min stjernevurdering: 5 av 6.

Video fra turen

Bilder av menyen

SAS Business Oslo til Miami meny forside
Farverik forside på den nye menyen.
SAS Business Oslo til Miami meny drikke
Nye drinker på menyen.
SAS Business Oslo til Miami meny mat
Samme struktur i serveringen, men ny mat.
SAS Business Oslo til Miami meny innhold
Litt historisk og kulinarisk informasjon på siste side i menyen.

Flere bilder fra turen

SAS Business Oslo til Miami kabin
Lekker og liten kabin.
SAS Business Oslo til Miami skjerm
Av sted mot Miami og solskinnsstaten.
SAS Business Oslo til Miami panorama kabin
Panoramabilde av kabinen.
SAS Business Oslo til Miami reisefølget sete
Godt med plass for reisefølget.
SAS Business Oslo til Miami reisefølget fasiliteter
Reisefølget utforsker fasilitetene i setet.
SAS Business Oslo til Miami servering aperitiff
Skal det være en drink?
SAS Business Oslo til Miami servering forrett
Servering av forrettene.
SAS Business Oslo til Miami vegetar
Vegetar-hovedretten.
SAS Business Oslo til Miami snack bar utvalg
Godt utvalg i snackbaren.
SAS Business Oslo til Miami reisefølget hvil
Reisefølget tester sengen.
SAS Business Oslo til Miami seng
Deilig med plass.
SAS Business Oslo til Miami varm klut
Varm klut før lunch.
SAS Business Oslo til Miami lunch reker
Reker til lunch.

Hvor skal jeg bo i Miami?

Hotellet har fem stjerner og ligger beleilig til i downtown. Les den fyldige anmeldelsen her!

JW Marriott Marquis Miami