Er du en av dem som flyr SAS på grunn av de ekstra fordelene? Da er din tid snart forbi.

Lavpriskampen hardner til. Norwegian og Ryanair har på mange måter satt standarden for hele bransjen. SAS som skulle differensiere seg som førstevalget for «frequent travelers» ser nå ut til å gi etter.

Lounger forsvinner

Lounge- og fast track-tilbudet fra tredjeparter skal ifølge dette dokumentet forsvinne verden over. Det vil si at mange storbyer i Europa rammes.

Slik jeg leser det er det først og fremst de som reiser i SAS Plus uten å inneha gullkort eller høyere som merker kuttene hardest. Her vil nærmest lounge-tilbudet utenfor Skandinavia være ikke-eksisterende.

Hva med gull- og diamantmedlemmer?

Det skal også nevnes at en rekke lounger også forsvinner for oss med gullkort eller høyere. Men slik jeg forstår det gjelder ikke dette allianselounger.

Det vil si at du trygt kan fortsette å bruke for eksempel Lufthansas sentator-lounger, rene Star Alliance Gold-lounger som i Los Angeles, Uniteds Club-lounger og generelt andre alliansepartneres lounger.

Du mister derimot tilgangen til tredjepartslounger som denne i Budapest eller denne i Málaga. Populære feriedestinasjoner som Las Palmas, Alicante og Palma de Mallorca rammes blant annet også.

For oss som pleide å reise med SAS til Gran Canaria for merverdiens skyld, kan nå like gjerne fly med Norwegian.

Når skjer det?

Ifølge dokumentet fra SAS skjer kuttene omgående. Allerede fra første januar 2017 forsvinner loungene i Dublin, Nice, Riga, Venezia, Billund, Split, Dubrovnik og Tokyo. I tillegg er det bare å si adjø til fast track i Roma, Dublin, Milano og Vilnius.

Fra første februar rammes så å si alle SAS-destinasjoner i Europa og verden forøvrig. Se hele listen her.

Et feilgrep

Jeg mener dette er et strategisk feilgrep fra SAS som ødelegger for «frequent travelers» og forretningsreisende. Disse er og skulle være SAS’ viktigste kunder og satsingsområde.

Det er synd at SAS med alle sine lovnader om et forbedret fordelsprogram nok engang klarer å klusse det til. At den økonomiske situasjonen presser på er forståelig, men det finnes langt bedre måter å spare på penger på enn dette.

Ikke kutt allikevel?

I E24 går SAS nå ut og avviser lounge-kuttene. De hevder at de bare skal kutte ut fast track på noen få steder, og fokusere på å forbedre egne lounger. Hvor troverdig dette er kan diskuteres.