Skal vi endelig få en hurtig vei igjennom sikkerhetskontrollen?

1. februar åpnet SAS’ splitter nye fast track på Gardermoen. Forventningene var høye da jeg skulle prøve den for første gang.

Av erfaring vet jeg at den nåværende løsningen mildt sagt ikke byr på noen store fordeler — med mindre du skal fly rutefly mens alle andre flyr charter i feriesesongen. I rushtiden har det nemlig ofte vært lengre kø i fasttracken enn i den ordinære.

SAS Fast Track Oslo Gardermoen
Dedikert sluse.

Jeg fikk derimot testet den fredag ettermiddag midt i rushet. Til min store overraskelse var det bare én sluse, men ingen folk. Merkelig. Jeg kan ikke huske sist jeg kom meg så kjapt igjennom.

Ukjent snarvei

Nye Oslo lufthavn er forøvrig i ferd med å åpne for fullt, og dette har samtidig medført at nye snarveier og labyrinter har åpenbart seg. Den nye sikkerhetskontrollen helt til venstre i terminalen har blant annet ofte vært så lite brukt at den har fungert som fast track for alle. Dette tar nok snart slutt.

SAS Fast Track Oslo
Adjø til den gamle fasttracken.

Ifølge SAS selv skal den gamle fasttracken legges ned. Dermed er det uvisst hvordan de øvrige flyselskapene skal sluse sine prioriterte kunder igjennom.

Hvem får adgang?

SAS’ dedikerte fast track vil dessverre ikke fungere som Star Alliance Gold Track som vi kjenner fra blant annet Tokyo. Selv om dette helt klart hadde vært det mest hensiktsmessige.

Du må enten fly med SAS Plus, SAS Business eller inneha et gull– eller diamantkort med SAS for å få benytte den nye fasttracken.

Merk at dersom du har gull-/diamantkort kan du også ha med deg én gjest eller fire nære familiemedlemmer igjennom fasttracken.

Norwegian med egen fast track

Norwegian har også fått sin helt egne fast track. Denne ligger i den nye delen av avgangshallen.

Her kan alle med Flex-billett eller bedriftsavtale ta seg til rette. Du kan også kjøpe tilgang direkte på flyplassen dersom du ser at køen er stor, selv med ordinær billett.

Norwegian Fast Track Oslo Gardermoen
Norwegians helt egne fast track.

Hva hvis du flyr med andre flyselskaper?

Dersom du for eksempel har Star Alliance Gold med et annet flyselskap enn SAS, får du ikke adgang.

Det som blir det store spørsmålet er hva som skjer hvis du for eksempel reiser med Lufthansa i økonomiklasse med EuroBonus gull. Vil du da ha adgang til SAS’ fast track eller vil Lufthansa benytte seg av en annen løsning? Det gjenstår å se.