Jeg var skeptisk til Uber helt til jeg prøvde tjenesten i Los Angeles. 

Du støter alltid på en viss skepsis og bekymring når du skal trå ut av komfortsonen og prøve nye ting. Sånn var det også med Uber. Er det ikke like greit med disse takstameterne og innkjørte sjåførene, da?

Etter et mislykket forsøk i Budapest i fjor hadde jeg regelrett lagt hele konseptet på is. Nå skal det sies at det ikke var Ubers feil at de ikke dukket opp på flyplassen der, men staten som hadde forbudt det like før jeg ankom.

I mange år har jeg hatt Uber-appen på iPhonen uten å bruke den. Konseptet virket spennende, men jeg fikk meg egentlig aldri til å prøve det. Ikke engang da jeg var i New York i fjor.

Ikke noe valg i Los Angeles

Da jeg i sensommer dro til Los Angeles, og skulle bo på flyplassen, hadde jeg ikke noe valg. Med så store avstander og dertilhørende høye taxipriser måtte jeg få fingeren ut og prøve Uber.

Den første turen gikk fra hotellet til Beverly Hills i Los Angeles. En tur som tar omtrent 30 minutter.

Uber Los Angeles Beverly Hills
Rodeo Drive i Beverly Hills.

Jeg og reisefølget var noe spente på hvordan det kom til å gå. Ingen av oss hadde prøvd det før og vi hadde begge våre forutinntatte fordommer. Heldigvis var vi to, tenkte vi.

Moderne og trygt

Da sjåføren ankom var det i en funklende ny og moderne bil. Vedkommende var tilbaketrukket og kjørte oss direkte dit vi skulle uten problemer.

Godt mulig dette var et heldig engangstilfelle, tenkte jeg. Men det skulle vi raskt få avkreftet at ikke stemte. Samtlige sjåfører var like hyggelige, ordentlig og hadde moderne biler.

Det fine med Uber er at du kan velge mange forskjellige løsninger. Du har eksklusive biler, du kan samkjøre med andre til busspriser og du har helt normale, private alternativer til langt under halv pris av ordinær taxi.

Uber Los Angeles bil
Til tross for mye trafikk får du enkelt bil.

Du trenger ikke tipse

Ikke nok med at du nesten får halv pris i forhold til vanlig taxi, du slipper også å tipse sjåføren. Og det til tross for at du er i tipslandet over alle – USA.

Før du blir plukket opp gir appen deg den totale prisen for hele turen. Du kan med andre ord se kostnadene og avgjøre der og da om du har lyst til å ta turen eller ikke. Dette i sterk kontrast til ordinære taxier som ofte har svært varierende og uforutsigbare takstametre.

Et hårreisende eksempel fra Los Angeles

Jeg og reisefølget skulle fra hotellet til Universal Studios Hollywood. Dette er en distanse på ca. 40 kilometer.

På turen til fornøyelsesparken tok vi Uber. Dette kostet 32 dollar og tok ca. 40 minutter. Vi fikk en særdeles moderne bil med en hyggelig sjåfør, uttak for å lade mobiltelefon og gratis vannflasker. Alt i alt en sømløs reise til slikk og ingenting.

På returen kortsluttet appen og det var umulig å få tak i en Uber. Dermed sto vi der hjelpeløse og lurte på hva vi skulle gjøre. Like utenfor sto det dog en ordinær taxi. Bilen var fra forrige århundre og sjåføren likeså. Vi drøyet det i det lengste i håp om at appen fikset seg, men til slutt hadde vi ikke noe valg.

Etter at tobakkshosten var kvalt og bilen fyrt i gang begynte sjåføren å legge ut om sin forkjærlighet for Las Vegas, gambling og godt drikke. Spør du meg, så det ut som om han hadde fått noe innenbords allerede. Men la oss inderlig håpe at det bare var en røff personlighet og ikke oppkvikkende kjemikalier med i bildet.

Takstameteret tikket og gikk. Allerede før vi var halvveis var Uber-prisen passert. Etter en humpete tur viste takstameteret ved ankomst 76 dollar. Og det var uten tips. Totalprisen endte på svimlende 86 dollar.

Den kvelden besluttet jeg en gang for alle at jeg aldri igjen skulle ta ordinær taxi. Men samtidig fikk det meg til å innse sårbarheten med Uber. En teknisk svikt gjør at du står på bar bakke. Da er det godt å ha en backupløsning.

Uber Los Angeles buss
Kanskje en sånn du skulle hatt?

Konklusjon

Alt i alt er Uber en genial løsning som fjerner alle unødvendige mellomledd. Du får prisen på forhånd, slipper å tipse og kommer deg trygt frem.

Selv om det er mange land som prøver å forby og undergrave Uber, slik som Ungarn, vil jeg på det sterkeste anbefale å benytte tilbudet der det finnes.

Rabattkode

Få en gratis første tur! Oppgi rabattkoden TORDB1 i appen nå og få 60 kr å kjøre for.

PS! Vil du få med deg flere nyttige reisetips? Følg meg her!