Får man egentlig noe mer enn dobbelt så høy pris?

Med to klasser å velge i på flyvninger i Europa (SAS Go og SAS Plus), gjør SAS det veldig enkelt for forbrukeren. Den samme enkeltheten kan til en viss grad også spores i produktene. Prisen er ofte dobbelt så høy som en vanlig SAS Go-billett, og da bør man få valuta for pengene.

Hva får du i SAS Plus?

Det er på sin plass å presisere hva man får ekstra i forhold til billigste billett:

  • Ekstra bagasje
  • Fast track
  • Lounge
  • Prioritert ombordstigning og bagasje
  • Mat ombord
  • Refunderbar billett

Dersom man ikke besitter et gullkort eller høyere i SAS eller Star Alliance, vil fordelene etter min mening være gode. Med gullkort får man nemlig de fire førstnevnte fordelene gratis, og da kan man virkelig spørre seg hva som er vitsen med SAS Plus. Allikevel fant jeg deg for godt å prøve til tross for gullkortet.

En sømløs reise

Min hovedopplevelse er at reisen blir mye mer sømløs når man har alle disse fordelene. Man trenger ikke bekymre seg om for mye bagasje, om det er kø i sikkerhetskontrollen eller hva man skal gjøre hvis man har litt for god tid inne på flyplassen. For en som reiser mye er dette gull verdt – bokstavelig talt.

SAS’ nye lounge i Oslo er blitt meget bra, og det er mulig å dempe sulten og slukke tørsten — og vel så det før avreise. Dette uten å tenke på de hinsides høye prisene serveringsstedene på flyplassen forøvrig ville tatt.

Med SAS Plus har du prioritert adgang ved ombordstigning. Dette overholdes svært sjeldent, og kan vel i grunnen ikke nevnes som noen særlig stor fordel. Det samme gjelder prioritert bagasje. Det handler for det meste om flaks eller uflaks. Men har du dagen, kan det virkelig gå sømløst. Dette fikk jeg erfare på turen fra Oslo til Budapest hvor alt gikk meget effektivt.

En begrenset opplevelse ombord

Fordelene på bakken er i og for seg veldig gode. I luften er det derimot ikke fullt så mye å skryte av. For å ta plasseringen og setekomforten først, er det slik at det eneste Plus gir som Go ikke gir at man får sitte lengst fremme i kabinen. Dette er særlig heldig hvis man vil først ut av flyet, men utover det ikke mye å skryte av.

Setene er ellers helt de samme som lengre bak, og man sitter like trangt. SAS har ikke engang funnet det for godt å blokkere midtsetet slik andre flyselskaper ofte gjør i sin premiumklasse for å bøte på det faktum at setene ellers er helt like.

Skuffende mat

Maten som serveres varierer etter tid på døgnet. På ettermiddagen får man ofte et aftensmåltid. På turen til Budapest fikk jeg anledning til å prøve en kald lakserett servert i sedvanlig plastemballasje. Den sto jeg over. Det ble utdelt varme håndklær og et eller annet ark man kan kalle duk før servering, men utover det var det ikke mye som minnet om et premiumprodukt. Man kan ellers velge fritt fra menykortet uten å dra frem kredittkortet.

SAS Plus måltid ombord
Kald og enkel mat ombord.

Konklusjon

Alt i alt vil jeg si SAS Plus er en forenkling av reisen. Det er på langt nær et business class-produkt, men det har elementer som minner om det. Om det er verdt å betale dobbelt pris for, er jeg derimot ganske usikker på. Innehar du ikke et gullkort, er det etter min mening å anbefale for å få en mer behagelig og enklere reise.

Min stjernevurdering: 4 av 6.