SAS har skrytt sin nye business class opp i skyene. Er det så bra som de selv hevder?

Etter å ha fløyet gammel kabin nedover til Tokyo var det en stor glede å få den nye på returen, selv om jeg stusser over hvordan det kan være både nye og gamle kabiner på samme ruten

Stengte skranker

Jeg ankom Narita Airport litt i underkant av tre timer før flyet skulle ta av. Dette for å utforske loungene og flyplassen generelt. Til min store forundring var ikke innsjekksskrankene åpne da vi kom, men heldigvis var det bare snakk om minutter før de åpnet. Enda godt jeg ikke kom tidligere.

SAS Business Class Tokyo Oslo innsjekk
Egen innsjekk for business class og gull.

Det morsomme var at business class-køen var lengre enn den vanlige køen. Trolig var det flere her i samme ærend som ville tilbringe tid i loungene.

Innsjekk gikk forøvrig kjapt unna, og personalet var særdeles imøtekommende. Vi fikk tilbud om å velge seter hvis vi mot formodning hadde endret mening siden bestillingsprosessen. Her fikk vi se et reelt setekart. Dette kom særdeles godt med ettersom jeg innså at jeg hadde valgt et sete uten vindu.

Gold track

Etter vellykket innsjekk bar det videre til fasttracken. Vanligvis er denne godt skjult, og du skal kjenne flyplassen nokså godt for å vite hvor den er. Her var det derimot det stikk motsatte.

Fasttracken var en gedigen, sort boks påskrevet «gold track» i store bokstaver. Den var nærmest mer synlig enn den ordinære sikkerhetskontrollen. Dessuten var den helt tom for folk. Herlig.

SAS Business Class Tokyo Oslo gold track
Star Alliances nye gold track.

På Narita kan du som gullmedlem velge mellom to lounger: ANAs eller United Airlines’. Sleip som jeg er testet jeg begge.

Etter å ha tilbrakt noen timer i de to loungene var det klart for boarding. Her var det en egen kø – og sogar inngang til flyet – for business class- og SAS Plus-passasjerer.

Jakkeservice og velkomstdrink

Idet jeg var kommet ombord og funnet meg til rette i setet kom flyvertinnen for å ta jakken og servere en velkomstdrink. Det er i og for seg noe kaotisk å sitte i bakre del av business class-kabinen når SAS Plus-passasjerer kommer forbi og forstyrrer denne tilsynelatende behagelige opplevelsen, men nok om det. Jeg valgte bare juicen uansett.

Et tips er at dersom du kan, og det ikke er fullt, sett deg i fremre del av kabinen.

Din egen lille suite

Etter å ha fått alle passasjerene ombord og omgivelsene var blitt noe roligere, kunne jeg begynne å utforske setet – for dette er ganske så innholdsrikt. Velger du det riktige setet føler du nærmest at du har en liten suite for deg selv. Her finner du pute, dyne, «madrass», toalettmappe, hodetelefoner og vannflaske.

SAS Business Class Tokyo Oslo sete
Din egen lille suite.

Setet har massasjefunksjon og kan legges helt flatt og bli en seng. Jeg testet, selv om dette var en dagflyvning, og det var overraskende behagelig. Noe helt annet enn det du får i den gamle kabinen. Det er derimot noe begrenset oppbevaringsplass i visse seter, så her anbefaler jeg å bruke hattehyllen.

God filmopplevelse fra stor skjerm

Underholdningssystemet ombord er også fornyet. Skjermen er 15 tommer og gir en fantastisk god filmopplevelse som er i sterk kontrast til de håpløst små skjermene i den gamle kabinen. Utvalget av filmer er også greit. Musikkavspilling er derimot dårlig. Her velger du genrer og så får du høre to timer av en viss type musikk uten å kunne hoppe til neste sang.

SAS Business Class Tokyo Oslo sove
Filmopplevelsen blir neppe bedre enn dette.

Det er verdt å nevne at SAS også tilbyr Wi-Fi ombord. Jeg forsøkte å benytte dette under hele flyvningen, men det var en skuffende opplevelse. Når du først kom deg online var det så håpløst tregt at det ikke gikk an å gjøre noe. Det hadde vært bedre om SAS droppet Wi-Fi og installerte det igjen når det faktisk fungerte.

Smakfulle måltider

Når du sitter så godt til rette er det som å sitte hjemme i sofaen og slappe av. Du glemmer helt at tiden flyr. Spesielt når serveringen setter i gang. Her var dagens meny:

SAS Business Class Tokyo Oslo meny
Dagens meny.

Først ut er drikketrallen og en skål med varme nøtter. Like etter blir duken lagt ut og forretten servert. Jeg gikk for det italienske fatet med prosciutto, salami, tørkede tomater og oliven i tillegg til en frisk salat. Det smakte aldeles fortreffelig.

SAS skal ha ros for å servere knaskende sprø og frisk salat. Jeg fryktet nemlig at det ville smake som salatbaren på Meny en mandags ettermiddag, men jeg slapp med frykten.

SAS Business Class Tokyo Oslo nøtter til forrett
Nøtter og forfriskninger før maten.

Til hovedrett styrte jeg elegant unna havets delikatesser og gikk for grillet kylling med nudler i japansk saus. Det smakte som bedre flymat og gikk ned på høykant hos meg. De med fornemme ganer ville nok slaktet denne kyllingen, men ofte er enkle det beste.

SAS Business Class Tokyo Oslo forrett
Dagens italienske forrett.

Til dessert gikk jeg for iskrem og fersk frukt. Eplekaken fikk stå over denne gang. Isen var forøvrig veltemperert og smeltet på tungen som krem. Jeg hadde fryktet den var ihjelfrosset som smøret, men heldigvis tok jeg feil.

SAS Business Class Tokyo Oslo hovedrett
Dagens japanske hovedrett.

Etter at middagen var fortært ble kabinen ryddet. Vanligvis er det nå du legger deg til å sove når det er nattflyvning, men ettersom dette var på lyse dagen, sto jeg som nevnt over. Snackbaren ble åpnet og det var bare å gå frem og hente det du hadde lyst på før frokosten/lunchen ble servert.

SAS Business Class Tokyo Oslo dessert
Dagens smakfulle dessert.

Grei snackbar

Denne snackbaren tilbyr et greit utvalg av det SAS selger i menyen til de lengre bak i kabinen. Jeg spiste Valrhona-sjokolade og drakk mineralvann, men du kunne også velge i kjeks, kaffe/te, vin, smoothie, fersk frukt og sandwicher.

SAS Business Class Tokyo Oslo snackbar
En rikholdig snackbar.

Da det nærmet seg to timer før landing ble kabinen klargjort for nok en runde med servering. Denne gang sto lunchen for tur. Det ble servert laks til forrett sammen med fersk frukt og brød med smør. Igjen var smøret hardt som sten, og det nyttet ikke å spise det på brødet.

SAS Business Class Tokyo Oslo forrett lunch
En japansk touch på lunchens forrett.

Til hovedrett ble det servert karbonader med potet og tyttebær i ekte skandinavisk stil. Veldig enkelt, men også veldig godt etter at du har tilbrakt noen dager i sushiens hjemland.

SAS Business Class Tokyo Oslo skandinavisk lunch
En tradisjonell skandinavisk lunch.

Idet serveringen var over hadde tiden fløyet av sted og det var på tide å gjøre klart for landing. Det er sjeldent du føler at en 12 timers flytur er kort, men det hadde SAS klart å gjøre med denne nye business-kabinen.

Konklusjon

Alt i alt er jeg veldig positivt overrasket over nye SAS business class. Den er milevis over den gamle og et stort fremskritt. For min del blir den kanskje litt nøktern og skandinavisk i forhold til for eksempel Turkish Airlines som kjører en litt mer ekstravagant stil.

Min stjernevurdering: 5 av 6.

Flere bilder

SAS Business Class Tokyo Oslo servering hovedrett
Slik serveres hovedretten.
SAS Business Class Tokyo Oslo kabin
Et oversiktsbilde av kabinen.
SAS Business Class Tokyo Oslo servering dessert
Slik foregår serveringen av desserten.

Bonus