Selv med diamantkort kommer du ikke inn. Med mindre du har et kjent navn…

Etter en utsøkt weekend i Barcelona var det på tide å sette kursen hjemover igjen. Jeg hadde ikke akkurat gledet meg til returen, spesielt ikke når jeg visste at SAS hadde avsluttet samarbeidet med loungen på flyplassen.

Idet jeg gikk ut av drosjen smakte jeg litt på følelsen av å skulle reise uten fordeler igjen. Heldigvis kunne du fortsatt sjekke inn i SAS Plus-skranken. Dessverre var det ingen kø i Go-skranken.

SAS Plus Barcelona innsjekk
Ingen kø ved innsjekk.

Forvirrende kommunikasjon

Innsjekk gikk effektivt for seg. Personen i skranken kunne til min store overraskelse informere om at både fast track og lounge var inkludert. Du verden. Hadde SAS ombestemt seg?

Jeg tuslet mot fasttracken mens jeg ennå holdt igjen litt på begeistringen. Noe i meg sa at det var for godt til å være sant. Høyst sannsynlig hadde ikke personen i skranken fått med seg SAS’ nye retningslinjer som var trådt i kraft for snaue to uker siden.

SAS Plus Barcelona fast track
Heldigvis funket fast track.

Enorm kø

Med en enorm kø i den alminnelige sikkerhetskontrollen kjente jeg på frykten for å bli avvist i fasttracken. På billetten sto det dog sort på hvitt at adgang her var inkludert. Og igjennom kom vi.

SAS Plus Barcelona sikkerhetskontroll
Ulidelig lang kø i sikkerhetskontrollen.

Puh! Jeg trakk et lettelsens sukk. Det var ihvertfall en halvtimes ventetid i den ordinære sikkerhetskontrollen, og nå kom jeg igjennom på knappe fem minutter. Herlig.

Turen gikk videre mot loungen. Dette var visstnok en samarbeidsvariant lik Sala VIP Lounge i Málaga. Det vil si ikke en dedikert Star Alliance-lounge.

SAS Plus Barcelona mot lounge
På vei mot loungen.

Avvist i loungen

Ved inngangen var det noe kø og det var vanskelig å nå frem til resepsjonisten. Da vi omsider kom frem så resepsjonisten kjapt på billetten og spurte om det var SAS. Jeg nikket bekreftende. Da tok hun på seg det beklagende ansiktet og kunne informere om at SAS hadde avsluttet samarbeidet med loungen.

SAS Plus Barcelona lounge
Hit, men ikke lenger.

Skuffet, men forstående, prøvde jeg å fortelle at personen i innsjekkingsskranken hadde sagt at vi hadde adgang. Det var det intet gehør for. Avtalen var sagt opp, og her kom vi ingen vei med mindre vi hadde et såkalt priority pass.

Kjent fjes

Midt i kampens hete dukket en av Norges mest prominente fjernsynskokker opp. Vedkommende hadde åpenbart kommet seg inn. Nå skulle jeg være forsiktig med å dømme. For alt jeg visste fløy vedkommende med et annet flyselskap enn SAS.

Det var da bare å trekke seg fattet tilbake og rusle mot gate. Å sette seg i den støyende og lett kaotiske terminalen er ikke noe jeg har gjort på lang tid, og føltes som et nedrykk.

Det skal virkelig ikke være nødvendig når du kjøper de dyreste billettene og er blant SAS’ mest lojale kunder. Nuvel. Det var ikke noe å gjøre med den saken. Nå var det bare å vente på boarding.

SAS Plus Barcelona boarding
Forrest og klar for boarding.

Klaging

Idet den prioriterte boardingen gikk i gang dukket en rekke kjente, norske TV-fjes opp. Jøss. De må alle ha vært i loungen, tenkte jeg. Men hvordan?

Vel ombord kunne jeg høre flere i TV-produksjonsselskapet klage over at de ikke hadde kommet seg inn i loungen, og at det var forarget over SAS. Jeg forsto frustrasjonen. De fløy SAS Plus og hadde trolig alle gull- eller diamantmedlemskap.

SAS Plus Barcelona ombordstigning
Først ombord.

Mot slutten av ombordstigningen, steg den kjente kokken ombord. Trolig god og mett etter besøket i loungen. På vesken hadde vedkommende tydelig diamanttag. Ja, ja. Sånn er det vel bare.

Sulten

Etter noe kø på rullebanen kunne flyet ta av med kurs mot Oslo. Vi var bare fem rader i Plus denne søndagen, og TV-teamet opptok nesten hele kabinen. Forventningene til servicen var dermed noe høyere enn vanlig.

SAS Plus Barcelona kabin
Få rader med Plus.

Ettersom loungebesøket uteble, og jeg ikke hadde spist siden frokost, var sulten påtagende. Jeg håpet derfor at maten ville innfri. Noe usikker var jeg dog på om den velrenommerte kokken på raden foran ville spise noe. Det skulle bli interessant å se.

SAS Plus Barcelona servering
Serveringen i gang.

De varme klutene ble delt ut. Deretter kom den sedvanlige papirduken med matboksen like etterpå. Dagens meny var kreps- og pastasalat.

SAS Plus Barcelona mat skalldyr
Skalldyr til mat.

Enkel salat

Salaten så unektelig grei ut, men for min del fristet det lite med havets delikatesser denne søndags ettermiddagen. Jeg var mer lysten på kjøtt og ba dermed om å kunne få bytte ut dagens rett. Dette gikk helt fint.

SAS Plus Barcelona mat kalkun
Jeg byttet til kalkunbryst.

Som erstatning fikk jeg en salat med kalkunbryst og pasta. Denne var faktisk ganske så ok, selv om porsjonen ville skremt en amerikaner langt av gårde. Det var ikke mye å dempe sulten med for å si det forsiktig.

Tynt med mat, men god service

For en over tre timer lang flytur er denne serveringen for tynn. Du får selvsagt velge fritt fra snacks- og drikketrallen, men det er jo ikke mat. Selv med chips og sjokolade innenbords kjente jeg at jeg en visitt i loungen ved ankomst var sårt tiltrengt.

Det skal forøvrig nevnes at den kjente kokken sto elegant over serveringen og gikk for nøtter og rødvin i stedet. Ikke veldig overraskende akkurat.

Servicen ombord på denne flyvningen var forøvrig veldig bra. Det ble hyppig spurt om vi ønsket noe mer, søppel ble hurtig ryddet bort og alt skjedde med store smil og i hyggelige toner.

Konklusjon

Til tross for en noe unødvendig og ubeleilig start på reisen uten lounge, endte den altså godt.

SAS leverte etter forventningene og vi ankom kun noen få minutter etter oppsatt rutetid – selv etter den lille forsinkelsen i Barcelona.

Min stjernevurdering: 4 av 6.