Til tross for noe rusk kom vi oss omsider i luften og til det samme vante.

Etter å ha tilbrakt natten på SAS’ regning hos First Hotel Arlanda, var jeg rimelig klar for å komme meg over dammen. Dessverre viste det seg at det ikke gikk helt som smurt denne Thanksgiving-formiddagen.

Bussen fra hotellet gikk hele tre timer før avreise. Dermed hadde jeg et par timer å slå ihjel i gullstuen. Fra dagen før hadde jeg en kupong på snaue 200 svenske kroner jeg kunne benytte til annen mat enn den som ble servert i loungen. Det skulle vise seg å bli gull verdt.

Medbrakt mat

Men først måtte jeg sjekke inn på ny. Jeg gikk selvsagt til business-skranken og leverte fra meg bagasjen. Deretter bar det rett igjennom fasttracken og opp i gullstuen.

SAS Business Class Stockholm Chicago innsjekk
Business-innsjekken.

Det var enda godt jeg hadde en matkupong. Her var den nemlig rene grønnsakshaven. Hverken laks eller kylling sto fremme, kun pasta og oppkuttet gress. Turen gikk dermed ned i terminalen igjen for å kjøpe meg noe skikkelig. Det ble en burgermeny fra Max.

SAS Business Class Stockholm Chicago lounge
Opp i gullstuen for å slappe av før avreise.

Med posen under armen ruslet jeg opp i gullstuen igjen og slo meg ned i lenestolen helt innerst ved vinduet for å nyte matpakken i ro og fred. Tiden fløy av sted og jeg måtte etterhvert rusle av gårde til gate.

SAS Business Class Stockholm Chicago medbrakt mat
Medbrakt mat på SAS’ regning.

Forbi køen

Denne gangen gikk jeg ikke før det var høyst nødvendig. Heldigvis var det ingen kø i passkontrollen og jeg kom frem til gate mens det ennå slanget seg i Go-slusen. Dermed kunne jeg elegant rusle forbi og stille meg fremst i business. Men der stoppet også flaksen. Jeg var nemlig den heldige utvalgte til en ekstra sikkerhetssjekk.

SAS Business Class Stockholm Chicago gate
Kø for Go-passasjerene.

Etter behørig å ha blitt befølt var det klart for ombordstigning. Jeg stilte meg som vanlig fremst og kom først ombord. Alt så ut til å gå etter boken denne gang og flyet var i rute.

SAS Business Class Stockholm Chicago flyet
Flyvemaskinen.

Fare på ferde

Jeg slo meg ned i setet, fikk velkomstdrinken og jakken hengt opp. Etterhvert kom også menyen. Alt var klart til take-off. Men så begynte det å fly teknikere inn og ut av cockpit. Jeg ante at det var fare på ferde.

SAS Business Class Stockholm Chicago sete
Mitt favorittsete.

På høyttaleranlegget kunne kapteinen fortelle om ujevn vektfordeling og at de måtte flytte om på ting i lasterommet. Nuvel, tenkte jeg, det er sånt som skjer. Plutselig gikk strømmen i flyet. Nå var det på’n igjen. Teknisk svikt.

Stressede gulkledde menn fløy igjennom kabinen og prøvde å løse problemet. Jeg som nettopp hadde booket hotell på ny kjente på oppgittheten og forberedte meg på en ny kansellering. Etter en time på bakken kom derimot den gledelige nyheten: problemet var fikset og vi kunne ta av.

Innholdsrik meny

Jeg fant meg godt til rette i mitt favorittsete 4A, tok en ny titt i menyen og forberedte meg på serveringen. Først ut kom den varme kluten og deretter aperitiffen.

SAS Business Class Stockholm Chicago meny
Dagens bespisning.

Jeg gikk for Ringi eplemost og knasket på de varme nøttene i påvente av forretten. Etter å ha spist disse en del ganger merket jeg at jeg var begynt å bli noe lei. Nuvel. Ned gikk det.

SAS Business Class Stockholm Chicago aperitiff
Varme nøtter til aperitiff.

Forrett

For anledningen kunne du velge mellom skinke eller løyrom. Jeg satt såpass langt fremme i kabinen at jeg slapp å bekymre meg for om det gikk tomt for en av rettene på veien. Heldigvis.

SAS Business Class Stockholm Chicago servering forrett
Servering av forrett.

Det virket som at kaviaren tiltrakk flest. Dermed fikk jeg skinken i fred. Og denne var aldeles nydelig. Harmonien med de karamelliserte valnøttene og den syrlige geitosten var utsøkt. Jeg ville simpelthen ha mer.

SAS Business Class Stockholm Chicago forrett
Skinke og salat til forrett.

Til forretten fikk du også varmt brød og en blandet salat. Selv om menyen visstnok skulle være ny var dette gamle travere. Jeg sparte det til hovedretten.

Hovedrett

Av hovedretter kunne du velge mellom hyse, kalkunbryst, svin og en eller annen semulegrynsrett med grønnsaker. Jeg var i tvil om jeg skulle gå for kalkunen eller svinet. Det endte med svin.

SAS Business Class Stockholm Chicago hovedrett servering
Servering av hovedrett.

Kjøttet var usedvanlig mørt og særdeles enkelt å skjære i. Det virket nesten ihjelkokt. Smaken var markert av svin, kanskje litt i overkant etter min gane. Jeg fikk assosiasjoner langt inni grisefjøset. Potene var derimot smakfulle og balanserte godt.

SAS Business Class Stockholm Chicago hovedrett reisegfølget
Reisefølget kastet seg over hovedretten.

Av en eller annen grunn får jeg en sterk fornemmelse av flymat hos SAS. Den eneste forskjellen er at de serverer den i porselen fremfor plast. Dette i kontrast til både Turkish Airlines og Singapore Airlines som gir assosiasjoner til fullverdige restaurantmåltider.

Dessert

Nuvel. Det var klart for dessert, og jeg gledet meg. På menyen sto nemlig sjokoladefondant med rømme og behandlet frukt til. Du kunne selvsagt også få iskrem og ost med vin til. Dette sto jeg elegant over.

SAS Business Class Stockholm Chicago dessert
Sjokoladefondant med rømme til dessert.

Sjokoladefondanten smakte derimot likt som den du får hos Olivia. Nokså industriell, men mer enn godkjent til å få servert ombord i et fly. Rømmen kunne derimot vært erstattet med krem etter min mening. Den kardemommebaserte frukten kunne jeg forøvrig fint klart meg foruten.

Leggetid og snackbar

Med desserten innenbords var det klart for å re opp sengen og få seg en hvil. Selv om dette var en dagflyvning var det sent og jeg hadde vært oppe tidlig. En par timers blund skulle gjøre seg.

SAS Business Class Stockholm Chicago seng
Da var det bare å ønske god natt.

Mens reisefølget slo seg ned og bredde dynen godt oppover pelsen sin ruslet jeg bort til snackbaren for å sjekke utvalget. Her var det overflod av klementiner, chips, kjeks og sjokolade. Jeg fikk julestemning bare av å se på det, og mett som jeg var sto jeg over.

SAS Business Class Stockholm Chicago snackbar
Snackbaren.

Enkle toaletter

Jeg benyttet samtidig anledningen til å utforske toalettet. Dette var av den noe romsligere sorten med vindu, men fasilitetene var ellers nokså ordinære. Det eneste du hadde utover normalen var noen våtservietter i hyllen. Her savnet jeg velduftende såper og kremer. Dessuten var det kun to toaletter til en hel businesskabin.

SAS Business Class Stockholm Chicago Tord Kroknes Berg
Romslig nok til å ta en selfie.

Vel tilbake i setet sjekket jeg underholdningssystemet for å se om det var kommet ut noen nye, kjente filmer siden sist. Det viste seg å være tynt. Jeg gikk heller i seng for å få meg noen timers blund før lunch.

SAS Business Class Stockholm Chicago film
Jeg smugtittet på filmutvalget mens jeg lå flatt.

Lunch

Tiden fløy av sted og plutselig fikk jeg den varme kluten i fanget. Det var klart for lunch. For anledningen var det et kaldt måltid bestående av roastbiff, speltsalat, eplepai og fersk frukt. For meg holdt det lenge med roastbiffen og frukten.

SAS Business Class Stockholm Chicago lunch
Lett måltid før landing.

Smaken var helt grei. Måltidet var lett og gled ned. Ute var det mørkt og jeg begynte å se konturene av Chicagos forsteder. Den drøye åtte timers turen var ved veis ende.

SAS Business Class Stockholm Chicago landing
Chicago calling.

Full kabin og lite service

Servicen denne gang var forøvrig helt etter boken. Ingen personlig touch og lite interaksjon utover det absolutte minimum. Det kan ha noe med å gjøre at kabinen var smekkfull. Bak i Go var det visstnok tynt og folk lå langstrakte i firerradene.

Det er synd å si det, men det virker som at business class mer og mer blir normalen for nordmenn på langreise. Dette gjør at kapasiteten presses. Enten må SAS utvide kabinen eller skru opp prisene. Enn så lenge nyter ihvertfall jeg godt av å få plass.

Konklusjon

Til tross for en kronglete start med kansellering gikk turen ellers som forventet. Du fikk det du hadde betalt for uten det lille ekstra. Om ikke annet er det i det minste forutsigbart og trygt med behagelige seter.

Min stjernevurdering: 4 av 6.

Video

Flere bilder

SAS Business Class Stockholm Chicago lounge grønnsaker
Grønnsakshave i loungen.
SAS Business Class Stockholm Chicago lounge utsikt
Avslappende innerst i loungen.
SAS Business Class Stockholm Chicago kabin
Full kabin.
SAS Business Class Stockholm Chicago velkomstdrink
Utdeling av velkomstdrink.
SAS Business Class Stockholm Chicago velkomstdrink
Jeg nøyet meg med vann denne gangen.
SAS Business Class Stockholm Chicago meny
Kunstnerisk meny, men skinnet bedrar.
SAS Business Class Stockholm Chicago drikke
Drikkeutvalget.
SAS Business Class Stockholm Chicago meny drikke
Mer drikke.
SAS Business Class Stockholm Chicago kaffe og te.
Kaffe og te.
SAS Business Class Stockholm Chicago historie
Noen små historier.
SAS Business Class Stockholm Chicago selfie
En selfie hører med.
SAS Business Class Stockholm Chicago takeoff
Adjø, Stockholm!
SAS Business Class Stockholm Chicago kart
Grei rute på rundt 9 timer.
SAS Business Class Stockholm Chicago toalett
Toalett med utsikt.
SAS Business Class Stockholm Chicago toalett
Endog en liten blomsterkvast på toalettet.
SAS Business Class Stockholm Chicago magasiner
Magasiner til forlystelse.
SAS Business Class Stockholm Chicago varm klut
Varm klut før måltidet.
SAS Business Class Stockholm Chicago innreisekårt
Det tøvete skjemaet måtte fylles ut.
SAS Business Class Stockholm Chicago drikketralle
Drikketrallen.
SAS Business Class Stockholm Chicago reisefølget aperitiff
Reisefølget så ut til å nyte aperitiffen.
SAS Business Class Stockholm Chicago drikke
Hva skal det være å drikke?
SAS Business Class Stockholm Chicago reisefølget forrett
Reisefølget nøt forretten.
SAS Business Class Stockholm Chicago hovedrett svin
Svin til hovedrett.
SAS Business Class Stockholm Chicago servering dessert
Servering av dessert.
SAS Business Class Stockholm Chicago reisefølget desert
Reisefølget var ikke vond å be når det kom til søtsaker.
SAS Business Class Stockholm Chicago dimmet kabin
Lysene dimmet og klart for en blund.
SAS Business Class Stockholm Chicago roastbiff
Roastbiff og grønt.

Hvor skal jeg bo?

Klikk her for en fyldig anmeldelse av hotellet i Chicago.