Hvordan er det å reise med SAS’ aller billigste billett på Europa-tur?

Mange har fått med seg at SAS har lansert en rimeligere billettype: Go light. Den eneste forskjellen i forhold til en vanlig Go-billett er at du må betale for å ha med deg bagasje. Du får ellers akkurat de samme poengene, gratis kaffe- og te ombord og fritt setevalg 24 timer før avreise.

For meg som er diamantmedlem i SAS har jeg uavhengig av billettype to stykk gratis bagasje inkludert. Det vil si at jeg trygt kan velge Go light der det tilbys uten å miste noen fordeler. Dette er på mange måter en gavepakke til oss som reiser mye med SAS, men dessverre en ulempe for prisjegende turister med mye bagasje som ikke er lojale til noe bestemt flyselskap.

Denne anmeldelsen baserer seg altså på min opplevelse av SAS Go light som diamantmedlem. Det vil si at jeg opplever svært få av de begrensningene billetten egentlig har. Likefullt representerer det en reise med SAS, som kan være nokså varierende.

Rushtid og burgerfredag

Jeg reiste en fredag ettermiddag. Flyet gikk halv fem. Det vil si midt i rushtiden. Dermed måtte jeg gå i kø gjennom fasttracken før jeg omsider kunne slappe av i gulloungen. Heldigvis var det langt færre folk her.

SAS Gold Lounge inngang
Inngang til gullstuen.

I loungen var det burgerfredag. Har SAS utvidet den tradisjonelle pølsetorsdagen? Jeg var i alle fall ikke vond å be og sikret meg to burgere. Pussig nok var det ikke satt frem brød. Da måtte jeg tenke alternativt, og kuttet en loff i to, fylte på med ferske grønnsaker fra buffeten og klasket på en skvett ketchup.

Jeg hadde ikke spist siden lunch, og ettersom jeg ikke reiste i SAS Plus visste jeg at det ikke ble noe mat ombord på flyet. Gnien som jeg er gjør jeg jo alt jeg kan for å unngå å måtte kjøpe noe fra menyen. Spøk til side, det er jo også en kjensgjerning at den tørre og kalde laksen ikke er noe særlig å trakte etter.

Nuvel. Etter behørig å ha fylt maven var det bare å trille av gårde til gaten. Jeg skulle jo ikke gå glipp av den prioriterte ombordstigningen.

Nesten fullt fly

Vel fremme sto det «please wait» på skjermen. Det var med andre ord like før det braket løs. Jeg spaserte snikende frem til automatene og gjorde meg klar til å gå ombord.

Jeg hadde sjekket appen på forhånd, og notert meg at flyet nesten var fullt. Jeg smugtittet også litt på ledige seter, og fant ut at en rabagast hadde valgt å sette seg i midtsetet ved siden av meg på rad 5. Med andre ord ble det ikke blokkert denne gang.

Selv med kun fire rader i SAS Plus var det ledige seter. Kjentfolk hadde satt seg på raden foran meg, og det dristet meg til å sjekke servicenivået hos kabinpersonalet.

SAS Go Light Amsterdam sete
En smugtitt frem på Plus.

Kan jeg få flytte frem?

Like etter at boarding var fullført spurte jeg om jeg kunne få sette meg på raden foran. Dette ble høflig avvist med den begrunnelse at det ville sende feil signaler til de øvrige i Go-klassen dersom kun jeg fikk flytte frem.

Nå hadde jeg jo ingen intensjoner om å tilrøve meg den knusktørre laksen, men snarere få slarvet litt med reisefølget uten å måtte stikke hodet som en sulten struts mellom setene.

Det eneste SAS hadde tapt på denne lille ekstra servicen ville vært laksen. Gratis drikke får jeg jo uansett som diamantmedlem. Nuvel. Jeg forventet det ikke, men det var interessant å forsøke.

SAS Go Light Amsterdam Wi-Fi
Utsikt og Wi-Fi.

Livet i skyggen av Plus

Turen forøvrig gikk ganske ordinært for seg. Ettersom jeg satt rett bak Plus-gjengen fikk jeg med meg utdelingen av varme håndklær før servering av den kalde laksen. Dette kjente jeg at jeg savnet. Heldigvis hadde jeg sneket med meg noen våtservietter fra loungen jeg kunne friske meg opp med.

SAS Go Light Amsterdam meny
Ingen servering, men kjøpe fra menyen kan du.

Idet serveringstrallen var ferdig i Plus ble den salgstralle for oss lenger bak. Jeg dristet meg til å spørre om en gratis smoothie og presiserte at jeg var diamantmedlem. Jeg hadde forventet å måtte forevise diamantkortet, men den gang ei. Værsågod, sa flyvertinnen og trillet videre. Jøss, tenkte jeg, kan hvem som helst si at de er diamantmedlemmer og dermed få gratis drikke? Forhåpentligvis ikke.

Det ble med smoothien. Resten av turen hvilte jeg øynene før weekenden i Amsterdam virkelig skulle ta til.

SAS Go Light Amsterdam landing
Klart for landing på Schiphol.

Vel fremme på Schiphol var jeg spent på om bagasjen min kom først. Det gjorde den overraskende nok ikke denne gang, og det ble en liten halvtime venting. Men den kom, og jeg gikk. Nå ventet drosjen til hotellet.

Konklusjon

Alt i alt var denne turen i SAS Go light en enkel fornøyelse for min del. Til tross for at jeg ikke fikk noe særlig ekstra utover det vanlige, var det en effektiv tur fra A til B.

Reiser du uten bagasje kan du fint velge SAS Go light. Dette gjelder uansett om du er innehaver av et edelt SAS-kort eller bare en prisjegende turist. Riktig god tur!

Min stjernevurdering: 4 av 6.

PS! Nysgjerrig på hvor billig SAS Go light er? Sjekk her!

Hvor skal jeg bo?

Hotellet har fem stjerner og et historisk sus. Les anmeldelsen av Hilton Amsterdam her!