Jeg forventer mer når jeg flyr SAS Plus, men får jeg egentlig det? 

Jeg har tidligere testet SAS Plus både til Budapest og New York. I tillegg flyr jeg ofte SAS Plus innenlands. Hvorfor jeg gjør det er rett og slett fordi jeg føler jeg får mer ut av flyturen. Denne anmeldelsen bygger på helhetsopplevelsen av SAS Plus tur/retur Trondheim-Genève via henholdsvis Oslo og København.

Første del av reisen starter i Trondheim på vei mot København. Ankomsten er effektiv. Da det er en god del påsketrafikk er det ganske fullt i sikkerhetskontrollen. Derimot er det helt tomt i fast track – som er inkludert i SAS Plus-billetten. Jeg glir dermed elegant forbi køen og kommer meg kjapt igjennom.

Ingen utenrikslounge

Ettersom det er noe tid til flyet går bestemmer jeg meg for å ta turen innom innenriksloungen på Værnes. Det finnes nemlig ingen utenrikslounge her. Etter å ha fortært en kanelbolle til et glass juice bar turen videre.

Det er et mindre fly som skal ta meg og reisefølget videre til København. Prioritert ombordstigning er visstnok uhørt for anledningen og alle slippes ombord samtidig. Her kom altså Plus-billetten ikke til sin fulle rett. Og det er ikke første gangen SAS er slepphendte på dette området, dessverre.

Servicen ombord på denne turen fra Trondheim til København er enkel, men tilfredsstillende. Jeg fikk snacksen og drikke jeg skulle ha. Når det er sagt er det på høy tid at SAS utvider matutvalget ombord på ruter innad Norden. Chips og cashewnøtter er ikke mat. Heldigvis er det bedring i sikte her.

SAS Plus til Genève København lounge
Inngangen til loungen i København.

Fenomenal service, men skuffende mat

Mellomlandingen på Kastrup er på snaue 45 minutter, men da rakk jeg i det minste en tur innom gulloungen der. Denne var ganske så full, slik at det var bare å kaste i seg noe mat og tusle videre. Ettersom boardingen var i gang da jeg ankom gaten, fikk jeg ikke anledning til å se om prioritert ombordstigning ble overholdt, men jeg har mine tvil.

SAS Plus til Genève kabin
Oversiktsbilde fra rad to i SAS Plus-kabinen.

Servicen ombord på flyet fra København til Genève var av en annen verden enn den jeg har vært vant til tidligere. Her var det et oppmerksomt dansk crew som sørget for full oppvartning fra start til slutt. Det ble tilbudt snacks og drikke i flere runder enn normalt. Dessverre lever ikke det kalde måltidet opp til den høye servicestandarden.

SAS Plus til Genève mat ombord
Enkel mat servert ombord.

SAS Plus er et premiumprodukt, men du får ingen premiumfølelse tatt maten i betraktning. At det blir utlevert en pappduk og et varmt håndkle før maten hjelper på, men er langt fra nok. For å forsvare prisen tilsvarende et business-produkt med andre store europeiske flyselskaper må SAS løfte mattilbudet betraktelig.

Bakfull service på hjemturen

SAS Plus til Genève kabin 2
Rimelig god benplass for dem på første rad.

Hjemreisen gikk fra Genève til Oslo. Her var flyet stappfullt og noe forsinket grunnet endret slottid. Servicen ombord var av en helt annen karakter enn på turen nedover. For det første var det egentlig ganske merkelig. Plus-seksjonen ble servert av to godt vokse flyvertinner som så ut som at de hadde hatt et ganske lystig lag kvelden før.

Serveringen startet med utdeling av de kalde måltidene. Deretter tok det en evighet før drikketrallen kom. I utgangspunktet er det ganske uvanlig at maten kommer før drikken. Trallen ble også kjørt kun én gang og ingen vennlige forespørsler om vi ønsket noe mer ble gitt som på turen nedover. Hele opplevelsen bar preg av «få det gjort, så vi kan sette oss ned litt på bakrommet»-følelse.

SAS Plus til Genève mat ombord 2
Et helt ok kaldt måltid.

Ved ankomst på Gardermoen måtte bagasjen tas ut og sjekkes inn på nytt (håpløs ordning som heldigvis endelig er på vei ut). Deretter bar det rett videre til innenriksloungen. For anledningen ble det servert pølser i motsetning til den nokså daffe suppen som vanligvis står der og bobler. Pølser gjør godt når du har tygget på en kald kyllingsalat de siste timene.

Konklusjon

Alt i alt var dette en blandet reiseopplevelse. Du får uten tvil mye inkludert i Plus-billetten, men om det er nok tatt prisen i betraktning er jeg neimen ikke sikker på. Spesielt ikke med så uforutsigbar service og skuffende mat.

Min stjernevurdering: 3 av 6.