En skuffende reise ulikt SAS – helt uten noen ekstra fordeler. 

Vanligvis styrer jeg unna charterreiser, men når det er lønnsomt og lett tilgjengelig med direkteavgang fra nærmeste flyplass er det vanskelig å argumentere for dyre ruteflyvninger med mellomlandinger. Og når jeg først skal på chartertur, hvorfor da ikke velge et charterselskap som benytter SAS?

Med gullkort i SAS har jeg automatisk en rekke fordeler. Min umiddelbare tanke var dermed at noen av disse fordelene også måtte komme til nytte når man flyr SAS Charter. Det skulle vise seg å være feil. Her var det hverken prioritert bagasje, fast track, tilgang til lounge eller mulig å koble seg gratis til Wi-Fi-en ombord. Med andre ord var man likestilt med enhver annen passasjer ombord.

En lang transportetappe uten noe mer

Det er i og for seg greit å vite at fordelene er fraværende. Det var noe av poenget med turen å finne ut av. Når det er sagt, må selve flyturen også vurderes uavhengig av dette. Siden de ekstra fordelene er borte, blir dette mer å regne som en ren transportetappe fra A til B. Det første som gjelder da er tid. Det skal være presist, og det skal SAS ha. Flyet tok av til planlagt tid.

Med godt over seks timer å slå ihjel i et vanlig SAS Go-sete uten noen som helst former for underholdning utover én matservering og et par drikkevogner, føltes det hele ut som en i overkant lang innenriksflyvning. Med en flytid tilnærmet lik Oslo — New York burde tilbudet vært noe bedre.

Sørgelig trist mat

SAS Charter mat ombord
Kaldt laks til mat ombord.

Maten er et kapittel for seg. Denne må bestilles på forhånd til rundt 150 kroner og består av et kaldt måltid. For anledningen var det kald laks, quinoa-salat med en skive Gilde kokt skinke og en nokså firkantet jordbæraktig ostekake av ukjent slag. Den var ikke særlig innbydende og jeg sto glatt over. Rundstykkene man ble servet var varmet i overkant mye og var nærmest som knekkebrød å regne. Drikke til måltidet må man forøvrig også kjøpe i tillegg.

Utover dette måltidet får man ikke annet enn det SAS har i snackstrallen sin. Noen vil muligens mene dette er altfor tynt for en tur av denne varigheten. Det skal også nevnes at de som kjøpte taxfree heller ikke fikk denne til hjemreisen. Her var det skjedd en feil, men uansett ingen hyggelig opplevelse for de som kjøpte.

Hørt om koffertlotto?

Ved ankomst, etter å ha rullet en stund på flyplassen i Las Palmas, kunne kapteinen annonsere koffertlotto over høyttaleranlegget. Nå lurer du kanskje på hva i all verden koffertlotto er, men det hadde seg nemlig slik at flyet hadde for mye last på tur nedover slik at det var nødt til å forlate 15 tilfeldige kofferter i Norge. Dermed bar det av gårde til rullebåndet for å stå ved luken og krysse fingrene for at sin egen koffert ikke var blant de 15. De skulle nemlig bli sendt med fly dagen etter, og alle vet jo hvor lyst man har til å skifte og dusje seg etter en lang flytur.

Heldigvis endte det med syv rette for min del, og kofferten kom. Når det skal sies er det særdeles dårlig av SAS å vente helt til neste dag med å sende de resterende 15 koffertene de bevisst hadde satt igjen på grunn av egen feil. Svært kritikkverdig.

Konklusjon

Alt i alt vil jeg si at dette er en av de mer skuffende turene med SAS. Det virker som at charterselskapet bare låner utformingen til SAS og flyr selv, for det var ikke mye SAS-kvalitet å spore i denne flyvningen. Styr unna SAS Charter.

Stjernevurdering: 2 av 6.