En standard europeisk business class uten de helt store overraskelsene. 

Til tross for at business class innad Europa nå er blitt ganske standardisert, skal jeg ikke legge skjul på at jeg var nysgjerrig på hvordan portugiserne hadde løst det. Ettersom TAP Portugal også er en del av Star Alliance med generøs utdeling av poeng satte jeg kursen mot hovedstaden Lisboa.

Tåken lå tett i Holmenkollen idet jeg våknet denne torsdags morgenen. Reisefølget hadde alt sendt melding om at tåken var enda tettere på Gardermoen. Det luktet forsinkelse lang vei. Allikevel dro jeg av sted i høvelig tid for, om ikke annet, å nyte litt tid i loungen.

Egen skranke

Vel fremme ble jeg forbauset over at TAP ikke delte skranke med SAS. Jeg ble henvist til den innerste kroken av avgangshallen hvor de hadde sin separate innsjekk. Denne var tydelig inndelt i økonomi- og businessklasse – eller Executive som TAP kaller det.

TAP Portugal Oslo Lisboa innsjekk
Fyldig kø i økonomiklassekøen.

Økonomiklassekøen slanget seg nærmest ut av sperrebåndene, og lettere andpusten kjente jeg køangsten komme sigende. Etterhvert som jeg kom nærmere oppdaget jeg businesskranken. Denne var fri for folk og jeg kunne elegant spasere frem til innsjekksvertinnen.

TAP Portugal Oslo Lisboa business-innsjekk
Fritt leide i business-innsjekken.

Som hyppig reisende i rushtiden var det en etterlengtet følelse faktisk å kunne gå forbi køen. Her sparte jeg glatt en halvtime. Det betød en halvtime ekstra i loungen. Nydelig.

Egen fast track og lounge

Innsjekk gikk forøvrig knirkefritt for seg. Særdeles hyggelig service gjorde at stemningen var på topp idet jeg ruslet bort til fasttracken. Denne var heller ikke delt med SAS, så her måtte jeg stille meg i den ordinære premiumslusen.

TAP Portugal Oslo Lisboa fast track
Ikke SAS’ fast track denne gangen.

Det tok ikke mange minutter før jeg var oppe i gullstuen for å møte reisefølget. Skuffelsen var stor da jeg så at frokosten akkurat var tatt inn og en lett lunch av ingefærsild og laksepuré var satt frem.

SAS Gold Lounge ingefærsild
Lite fristende med ingegærsild i SAS Gold Lounge.

Flyet var nå forsinket med nesten to timer, så det var nok av tid å slå ihjel. Heldigvis fant jeg ut at TAP Portugal også ga adgang til OSL Lounge. Ypperlig. En helt ny lounge å teste. Du kan lese hele anmeldelsen her.

OSL Lounge Gardermoen premium
Jeg besøkte OSL Lounge for første gang.

Først ombord

Vi fikk loungekvoten vår og ruslet i god tid for å rekke den prioriterte ombordstigningen. Jeg stilte meg som sedvanlig først i køen for å komme først ombord. Flyet for anledningen var en nyinnredet A320R.

TAP Portugal Oslo Lisboa fly
Flyet.

Vel ombord på sete 2A var det bare å vente på take-off. Jakken ble ikke tatt og ingen velkomstdrink delt ut. Dette var ikke akkurat Turkish Airlines-service. Nuvel. Setene var splitter nye og helt greie å sitte i. De minnet veldig om Lufthansas.

TAP Portugal Oslo Lisboa kabin
Lekker kabin.

Tredelt kabin

Det interessante var at TAP hadde delt inn kabinen i tre: Executive, Economy Xtra og Economy. Forskjellene var etter det jeg forsto minimale. Både Executive og Xtra var like seter kledd i rødt. Forskjellen her var at man i Executive garanterte blokkert midtsete for ekstra plass.

TAP Portugal Oslo Lisboa seter
Tre seter i kabinen.

I Economy var setene grønne og minnet om Ryanair. Disse var visstnok også markedets tynneste, og jeg kunne umulig se for meg at de var særlig behagelige å sitte i. Det skal forøvrig også nevnes at vi i business class hadde egne strømuttak.

TAP Portugal Oslo Lisboa strøm
Strømuttak.

Nuvel. Etter take-off tok det en god stund før serveringen så smått begynte. Flyturen skulle vare i underkant av fire timer og det var tydelig at flyvertinnene anså dette som nok av tid å servere på.

Kald klut

Først ut var kald klut og meny. Ja, du leste riktig: kald klut. Denne var altså ikke varm som standarden vanligvis er. I tillegg var den pakket inn i plast. Menyen kom på tynt papir i sorthvitt. Ikke engang farver kunne de spandere på seg.

TAP Portugal Oslo Lisboa våtserviett og meny
Ingen varm klut, men våtserviett og sorthvitt meny.

Forbauset som jeg var åpnet jeg opp for å sjekke serveringen. Utvalget var nokså begrenset, men besto av tre retter hvor hovedretten hadde to alternativer.

TAP Portugal Oslo Lisboa meny
Dagens meny.

Mens jeg tygget på om jeg skulle velge kalv eller laks til hovedrett kom en pose med portugisiske olivenkjeks og drink til på bordet. Reisefølget slo til med en GT mens jeg nøyet meg med en Cola Zero. Det var forøvrig ikke mulig å oppdrive champagne. Her måtte du ta til takke med «sparkling wine».

TAP Portugal Oslo Lisboa gin tonic
En forfriskende GT til appetittvekkeren.

Matbrett

Smått om senn kom matbrettet med forrett, hovedrett og dessert oppå. Du fikk altså ikke servert det hver for seg. Jeg valgte kalven i tomatsaus til hovedrett. Til forrett var det spekeskinke med geitost. Til dessert en fruktig sitronkake. Spisefølget valgte så klart laksen i hollandaisesause.

TAP Portugal Oslo Lisboa laks
Laks i hollandaisesaus.

Smaksmessig var det helt greit. Kalven var mør og smeltet lett på tungen. Tomatsausen var dog en anelse for syrlig og jeg fikk en emmen fornemmelse av flymat. Grønnsakene var derimot al dente og hadde all smak i behold. Utsøkt.

TAP Portugal Oslo Lisboa kalv
Kalv i tomatsaus.

Reisefølget var derimot noe lunken til laksen og kategoriserte den uten nevneverdig entusiasme som «helt grei». Mulig det var GT-en som hadde svekket smaksløkene.

Lite servering

Forretten var ingen kulinarisk utfordring og således som forventet. Desserten var på den annen side fortreffelig. Saftig, syrlig og fyldig. Reisefølget mmet så mye at hele kabinen hørte det. Jeg var derimot noe mer tilbakeholden ettersom jeg foretrekker søte desserter fremfor de syrlige.

TAP Portugal Oslo Lisboa utsikt
Praktfull utsikt.

Med måltidet innenbords var det ikke stort annet å gjøre enn å vente på landing. Utenfor viste Pyreneene seg i all sin prakt. Det vanket ikke flere serveringer. Ikke engang om påfyll av drikke. Jeg tok dermed en liten lur i påvente av ankomst Lisboa. Med kraftig forsinkelse var det nemlig bare å løpe videre til neste fly.

Konklusjon

Alt i alt en helt grei tur uten de store høydepunktene eller skuffelsene. Behagelige seter og ok mat. Stort pluss for blokkert midtsete. Jeg velger gjerne TAP Portugal igjen.

Min stjernevurdering: 4 av 6.

Video

Flere bilder

TAP Portugal Oslo Lisboa lounge
Reisefølget nyter en rolig stund i SAS Gold Lounge.
TAP Portugal Oslo Lisboa gate
Snart klart for boarding.
TAP Portugal Oslo Lisboa gate business
Fremst i den prioriterte køen.
TAP Portugal Oslo Lisboa ombordstigning
Hit, men ikke lenger.
TAP Portugal Oslo Lisboa første rad
Første rad.
TAP Portugal Oslo Lisboa A320R
Flyvemaskin A320R.
TAP Portugal Oslo Lisboa benplass
Romslig benplass.
TAP Portugal Oslo Lisboa kabin
Åpen kabin.
TAP Portugal Oslo Lisboa forheng
Forheng.
TAP Portugal Oslo Lisboa utdeling meny
Utdeling av meny og våtservietter.
TAP Portugal Oslo Lisboa toalett
Helt ordinære toaletter.
TAP Portugal Oslo Lisboa toalett
Våtservietter på toalettet.
TAP Portugal Oslo Lisboa servering
Serveringen i gang.
TAP Portugal Oslo Lisboa kjeks appetittvekker
Kjeks i stedet for nøtter til appetittvekker.
TAP Portugal Oslo Lisboa champagne
Sprudlevannet satt løst.
TAP Portugal Oslo Lisboa trallen
Trallen på vei bakover i kabinen.
TAP Portugal Oslo Lisboa reisefølget mat
Reisefølget klar for å innta herremåltidet.
TAP Portugal Oslo Lisboa landing
Vel nede i Lisboa.

Fortsettelse følger…

Dette var bare starten på reisen. Gå ikke glipp av fortsettelsen mot The Big Apple. Klikk her!