Splitter nytt fly og rute med et femstjerners flyselskap. Kan det bli bedre?

30. mai 2017 åpnet Singapore Airlines’ nye rute fra Stockholm til Singapore via Moskva. Et par dager etterpå skulle jeg fly den samme ruten i funklende nye A350. Spenningen var stor før første del av reisen til Moskva.

Etter å ha slappet av i både SAS Gold Lounge og Arlanda Lounge var det på tide å begi seg mot gaten. Med tidligere langdistanseflyvninger over dammen i bakhodet fryktet jeg køer og ekstra sikkerhetskontroller. Det viste seg å være grunnløst.

Ingen kø og få passasjerer

Vel fremme ved gaten ventet kun en enkel passkontroll. Her var det delt opp i business class og de øvrige klassene. Dessverre var det ikke kø i noen, og vi fikk dermed ikke gleden av å spasere elegant forbi irriterte økonomipassasjerer.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva gate
Først i køen ved gate.

Nuvel. Boarding var ennå ikke gått i gang, men av gammel vane stilte jeg meg fremst for å komme først ombord. Det så dog ikke ut som at det var all verden av folk som skulle med. Kanskje ikke så rart med en så fersk rute. Litt ergerlig var det allikevel å tenke på at du muligens kunne fått en hel rad for deg selv bak i flyet.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva ombordstigning
På vei ombord i splitter nye A350.

Smått om senn gikk ombordstigningen i gang. Det var ikke akkurat stor pågang på business class-passasjerer. Ved inngangen til flykroppen sto to smilende flyvertinner og ønsket velkommen. Jeg viste frem boardingkortet og ble henvist til setet. Det krydde forøvrig av flyvertinner i kabinen som løp frem og tilbake for å ordne alt før gjestene kom.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva Arlanda
Adjø, Arlanda!

Intens service

Idet jeg fant setet kom en av dem løpende og lurte på om de skulle ta jakken. Selvsagt, sa jeg, og håpet samtidig å få noe tid til å ta bilder av den foreløpig tomme kabinen. Da spratt en flyvert frem og lurte på om han skulle ta bilde av meg i setet. Du verden, tenkte jeg, og måtte høflig takke ja.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva avis
Skal det være noe å lese på?

Ikke før jeg hadde rukket å summe meg fra fotoshooten, kom en flyvertinne med et bibliotek av aviser og magasiner. «What would you like to read, mr Berg?», sa hun høflig. Jeg tok Fortune, og ikke før jeg hadde rukket å kikke på forsiden kom en annen flyvertinne bort med velkomstdrinken.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva bestilling
Hva skal det være å spise?

Nå måtte det snart roe seg, tenkte jeg forsiktig for meg selv, mens jeg nippet til velkomstdrinken. Men før jeg hadde avsluttet tankerekken var det på’n igjen. Denne gangen tok de bestillingen for første servering etter take-off. Jeg hadde ikke engang åpnet menyen og stilte som et spørsmålstegn. Jeg ba damen komme tilbake om litt.

Hva skal det være å spise?

Jeg skyndte meg for å finne menyen. Det skulle visstnok bare være et lett måltid på den drøyt to timer lange flyturen til Moskva. Menyen gjaldt forøvrig for hele reisen til Singapore og var proppet med kulinariske opplevelser. Nuvel. Jeg måtte ta en beslutning, og valget falt på sandwichen med en frisk mocktail til.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva meny
Kun en lett forfriskning på turen mot Moskva.

Det var omsider klart for take-off og ingen flere ting igjen på serviceprogrammet til de overivrige flyvertinnene. Nå fikk jeg anledning til å utforske setet. Dette var topp moderne og bredt nok til å romme enhver amerikaner. Foruten å være splitter nytt så det også ganske funksjonbelt ut.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva kabin
Brede og luksuriøse seter.

Luksuriøse seter uten amenity kit

Den brune farvetonen ga assosiasjoner til kolonial asiatisk luksus. Stoffet i setene var elegant og eksklusivt. Det var flere små rom hvor du kunne oppbevare personlige eiendeler. Hendig. Du hadde støydempende hodetelefoner, magasiner og pute tilgjengelig. Det som derimot manglet var et såkalt amenity kit.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva sete
Deilig lenestol av et sete.

Singapore Airlines er kjent for å utelate amenity kit i business class til fordel for en skuff på toalettene med tannbørste, barbersett, kammer, kremer og lignende. Dette var jeg ikke særlig begeistret for, men hadde ikke noe annet valg enn å akseptere faktum.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva toalettsaker
Skuff med toalettsaker på badet.

Enkelt måltid

Like etter take-off gikk serveringen i gang. Først kom den varme kluten etterfulgt av den forhåndsbestilte drinken – en herlig frisk appetittvekker. Deretter ble bordet dekket og det var klart for det lette måltidet. Jeg hadde valgt en sandwich med røkt kalkun og cheddar. I tillegg kom en skål med chips.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva duk
Hvite duker på bordet og servering i anmarsj.

Førsteinntrykket av måltidet var at det var særdeles enkelt. Dette er noe du kunne fått på en hvilken som helst annen europeisk business class. Sandwichen hadde en asiatisk touch i krydderet med et smakfullt kalkunpålegg til. Chipsen var helt ordinær. Definitivt ikke hjemmelaget. Dette kunne vært KiMs eller Maarud med crème fraîche.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva sandwich
Enkel sandwich med chips til.

Måltidet gikk kjapt unna. Flyvertinnene virket å være like i farten som alltid og samlet alt inn på et blunk. Hva skulle jeg gjøre nå? Det var ennå over en time igjen av turen. Reisefølget ble fort husvarm og testet setet ytterligere. Jeg derimot sjekket ut Wi-Fi-en. Underholdningssystemet fikk vente til neste flyvning.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva reisefølget sete
Romslig sete for reisefølget.

Dårlig Wi-Fi

Singapore Airlines nye A350 er nemlig utstyrt med Wi-Fi. Pussig nok er dette ikke inkludert i noen av reiseklassene ombord. Men ettersom dette var en av de første flyvningene fra Stockholm fikk du en gratis voucher med tilgang i én time. Ikke verst. Dette benyttet jeg den siste timen til å teste inngående.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva Wi-Fi
Gratis Wi-Fi siden ruten var ny.

Dessverre viste det seg at Wi-Fi-en ikke var av den nye og hurtige typen, men snarere den gode gamle hvor det er umulig å gjøre noe produktivt arbeid. Akk ja. Jeg ville ihvertfall ikke betalt de over 200 kronene for å få fri tilgang til dette. Da nøt jeg heller noen analoge magasiner for å få tiden til å fly.

Ut av flyet

Og tiden den fløy. Plutselig var det klart for landing i Moskva. Her fikk vi informasjon om å forlate flyet, selv om vi hadde gjennomgående billett. Alt skulle nemlig ryddes og rengjøres før nye passasjerer kom på i Moskva. Det vil si at alle eiendeler måtte bringes med.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva innflyvning
Innflyvning mot Moskva.

Jakken jeg hadde levert fra meg ved take-off ble elegant hengt opp på knaggen ved setet klart for å ikle seg ved avstigning. Crewet ombord takket også for seg ettersom de skulle av i Moskva. Det som ventet oss neste gang var med andre ord en helt ny flyvning.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva flyplass
Flykirkegård på Domodedovo-flyplassen.

Russisk byråkrati

Etter noe rot med å få gaten inntil flyet i Moskva, kunne vi omsider stige av. Ved utgangen ble vi tildelt et transittkort vi måtte beholde helt til vi kom ombord igjen. Utenfor ventet nemlig russisk byråkrati på sitt verste.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva transit card
Transittkortet.

Ny sikkerhetskontroll, stempler og papirlapper i hytt og vær. Takk og lov for at vi satt fremst i kabinen og kom først ut. Både reisefølget og jeg undret oss om de bak i det hele tatt rakk å bli med videre.

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva byråkrati
Russisk byråkrati.

Vi ble forøvrig tildelt et ihjelstemplet bevis på at vi hadde tilgang på loungen mens vi ventet. Dermed ruslet vi dit.

Konklusjon

Alt i alt var det kort, men meget servicefylt tur fra Stockholm til Moskva. Maten var ikke all verden å skryte av, men servicen var upåklagelig. Noe upraktisk var det dog å måtte forlate flyet i Moskva.

Min stjernevurdering: 5 av 6.

Flere bilder

Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva kabin panorama
Panoramabilde av kabinen.
Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva meny
Farverik forside på menyen.
Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva varm klut
Varm klut.
Singapore Airlines Business Class Stockholm Moskva toalett
Såper, duft og kremer på toalettet.

Reisen fortsetter

Dette var bare første del av reisen mot Singapore. Les anmeldelsen av loungen i Moskva her.