Muligens den mest meningsløse ruten for business class.

Det var en grytidlig julemorgen jeg sjekket ut av Radisson Blu Værnes og satte kursen mot KLMs skranke for innsjekk. Dette var første gang jeg fløy med et SkyTeam-selskap herfra. Spenningen var stor.

Værnes er ikke akkurat noen navle når det kommer til internasjonal luftfart. Ruten ned mot Amsterdam er vel én av få direkteruter ut til det europeiske kontinentet. Når sant skal sies er det generøst av KLM å knytte Trondheim til sin hub på Schihol, hvor tilbudet ut i verden er enormt.

Prioritert

Det var heldigvis ingen charterfly som skulle av gårde like tidlig som oss. Dermed var det forholdsvis fredfullt i innsjekk. Jeg ruslet derfor elegant bort til SkyPriority-disken for å sende kofferten av sted.

KLM Business Class Trondheim Amsterdam innsjekk
Grytidlig innsjekk.

Det var ingen kø i SkyPriority og få i den ordinære. Allikevel noterte jeg meg hvordan vi i SkyPriority ble prioritert. Irriterte økonomiklassepassasjerer med barnevogn og koffertpyramide måtte pent vente mens vi elegant ble vinket frem. Herlig.

KLM Business Class Trondheim Amsterdam SkyPriority
Deilig med SkyPriority.

Innsjekk gikk effektivt for seg og kofferten ble tagget til sluttdestinasjonen i Australia. Nå var det bare å spasere bort til fast track og inn på utland. Det var ingen køer noe sted, men reisefølget og jeg gikk selvsagt i fasttracken allikevel.

Ingen lounge

KLM har ingen lounge på Værnes. Derfor ble vi pent nødt til å vente i terminalen. Reisefølget grep dog muligheten til å fikse sin egen lounge med drikkevarer fra taxfree-en. Jeg gledet meg bare til frokost på flyet ettersom Radisson ikke bød på mer enn en yogurt og croissant.

KLM Business Class Trondheim Amsterdam ventehall
Ingen lounge betød at vi måtte vente ved gate.

Boarding gikk i gang på tiden. Jeg sto selvsagt fremst i køen og ruslet først ombord. Her fikk vi for siste gang på en stund kjenne på den sure trøndervinden. Takk og lov.

KLM Business Class Trondheim Amsterdam flyvemaskin
Flyvemaskinen.

Lite og intimt fly

Flyet var av typen KLM Cityhopper med en setekonfigurasjon på 2×2. Dette gjaldt både business class og økonomi. Vanligvis byr KLM på blokkert midtsete på Europa-turer i business, men med disse småflyene får du en person ved siden av deg. Det var ikke meg imot ettersom reisefølget var nokså godt kjent fra før.

KLM Business Class Trondheim Amsterdam seter
Seter i 2×2 konfigurasjon.

Flyvertinnen ønsket varmt velkommen, men det vanket hverken velkomstdrink eller jakkeservice. Setene var helt greie og benplassen ordinær. For anledningen satt jeg på rad to. Mens sulten presset på iakttok jeg kapteinen som forsynte seg av matpakken sin foran i cockpit.

KLM Business Class Trondheim Amsterdam kabin
Liten kabin.

Etter en runde i av-isningsmaskinen var det omsider klart for take-off. Like etter at skiltet med fest setebelte var slukket gikk serveringen i gang.

KLM Business Class Trondheim Amsterdam servering
Serveringstrallen.

Kald matboks

Ned på bordet falt en matboks med frokost. Denne var av den kalde sorten og minne unektelig om SAS Plus. For å være ærlig forventet jeg meg mer av KLM når de kaller det business class og ikke premium economy. Nuvel. Jeg måtte smake før jeg dømte ytterligere.

KLM Business Class Trondheim Amsterdam meny
Menyen med dagens måltid.

Frokostboksen besto av fersk frukt, yogurt, kremost og røkt laks. I tillegg fikk du to rundstykker. Bestikket var av plast og det minnet unektelig om økonomiklasse i gamle dager. Premiumfølelsen uteble.

KLM Business Class Trondheim Amsterdam røkt laks
Røkt laks.

Reisefølget tok seg noen styrkedråper for å skylle ned laksen. Denne var visstnok ikke all verden. Jeg var glad jeg sto over. Nå måtte jeg bare håpe at det var bedre frokost i loungen på Schiphol. Jeg benyttet anledningen til å smuglese litt i KLM-magasinet. Her var det visst store lounge-nyheter på gang.

KLM Business Class Trondheim Amsterdam ny lounge
Spennende nytt i KLM-magasinet.

Ordinære fasiliteter

Utenfor var solen nå i ferd med å stå opp og det nærmet seg landing. Turen på knappe to timer bød ikke på mer enn den lille frokostboksen.

KLM Business Class Trondheim Amsterdam soloppgang
Soloppgang på vei mot Amsterdam.

Før landing måtte jeg sjekke toalettfasilitetene. Disse var ikke all verden å skryte av. Det var prikk likt hvilket som helst flytoalett og det var ingen ekstra amenities å spore. Det var bare å rusle tilbake og vente på landing.

KLM Business Class Trondheim Amsterdam gardin
Deilig med adskilt kabin.

Det positive med KLMs europeiske business class var at kabinen var tydelig adskilt med forheng og servicen smilende god. Utover det var det lite minneverdig. Denne turen blekner for eksempel sammenlignet med SkyTeam-partner Garuda og deres fenomenale økonomiklasse innenriks.

Konklusjon

Alt i alt en helt grei tur, men særlig business class var det ikke. Dette kan sammenlignes med SAS Plus og er ikke verdt å betale ekstra for på en så kort tur.

Min stjernevurdering: 3 av 6.

Video

Flere bilder

KLM Business Class Trondheim Amsterdam utland
Da var det bare å sette kursen mot det store utland.
KLM Business Class Trondheim Amsterdam kabin
Ordinært og velbrukt interiør.
KLM Business Class Trondheim Amsterdam sete
Intet ledig nabosete her.
KLM Business Class Trondheim Amsterdam benplass
God benplass.
KLM Business Class Trondheim Amsterdam innpakning
Business class og business class…
KLM Business Class Trondheim Amsterdam kald frokost
Kald frokost.
KLM Business Class Trondheim Amsterdam drikke
Drikkeutvalget ifølge menyen.
KLM Business Class Trondheim Amsterdam toalett
Helt ordinært toalett.
KLM Business Class Trondheim Amsterdam trafikk
Tydelig morgentrafikk ut fra Schiphol.
KLM Business Class Trondheim Amsterdam buss
Lite fly betød buss på bakken.

Så vidt i gang

Følg med på den spennende fortsettelsen på reisen med kurs «down under». Klikk her!