Det står ofte i informasjonsboken som noe du har inkludert, men hva er det egentlig? 

Turndown-service var et av de første begrepene jeg ikke hadde noe forhold til da jeg for alvor begynte å reise. Selv om jeg ikke forsto hva det var, så klaget jeg jo ikke på en ekstra tjeneste.

Etterhvert som hotelloppholdene er blitt flere og stjernene har økt, har jeg måttet finne ut hva dette egentlig innebærer. Enkelt sagt er det en ekstra runde med lett renhold før leggetid.

Waldorf Astoria New York Suite
God natt fra Waldorf Astoria i New York.

Overdådig tøffeltjeneste

Begrepet refererer til at stuepiken kommer innom værelset om kvelden for å dra ned sengetøyet og klargjøre sengen for soving. Tøflene settes ved sengenkanten og det legges ofte en liten sjokoladebit eller søtsak på puten for å vise at noen har vært innom.

The Ritz-Carlton Berlin turndown service
Turndown-service ved The Ritz-Carlton.

Dette er etter min mening ganske pussig og i overkant gammeldags, men samtidig er det en ekstravagant schwung over det hele som har gjort at jeg verdsetter denne ekstratjenesten.

Spør om det

Selv om turndown-servicen er på vei ut, lever praksisen fortsatt på de aller mest eksklusive hotellene. Noen har fjernet tilbudet helt mens andre tilbyr det på forespørsel. Radisson Blu har det blant annet som noe du kan forespørre. Dette har jeg dog aldri gjort, selv om jeg liker turndown-service aldri så meget.

Det er ingen tvil om at dette er en overdådig tjeneste som strengt tatt er unødvendig. Det fine er derimot at du ofte får byttet håndklær i samme slengen. Dusjer du to ganger om dagen kan det være et sjakktrekk å ta en runde før stuepiken kommer.