Berlins mest fornemme hotell leverer luksus ut til fingerspissene. 

Jeg har alltid hatt en drøm om å teste The Ritz-Carlton. For en som bor over gjennomsnittet mye på hoteller skal dette være noe av det ypperste du får når det gjelder service, fasiliteter og pris. Forventningene var derfor skyhøye.

Berlin er som kjent en av de byene du får mest hotell for pengene. Det er da heller ingen overraskelse at Ritz-Carlton her er rimeligere enn for eksempel i New York, skjønt prisen fortsatt er meget stiv. Reisefølget og jeg hadde booket et Club-rom med tilgang til lounge for å få fullt utbytte av oppholdet.

Portier på hils

Vi ankom hotellet beliggende midt på Potsdamer Platz i drosje en fredag formiddag. Bildøren ble elegant åpnet av portieren som kunne ønske oss varmt velkommen. Mens det høljet ned og blåste friskt utenfor spankulerte vi rett inn. Bagasjen ble tatt hånd om av pikkoloene.

The Ritz-Carlton Berlin portier
Behjelpelig portier.

På vei inn titulerte portieren oss med navn. Dette var før innsjekk og uten at vi hadde gitt noen som helst informasjon om hvem vi var. Han presenterte navnet sitt og sa vi bare skulle ta kontakt med ham om det var noe. Du verden. Dette var første gang jeg smakte litt på livet som kongelig.

Uklar innsjekk

Tonen ble brått en annen i innsjekk. Her var det noe pågang og resepsjonisten var statisk profesjonell og upersonlig. Alle høflighetsfrasene kom som de var skrevet i instruksene. Blikkontakten nærmest uteble mens vi ble opplyst om at et av rommene ennå ikke var klare.

The Ritz-Carlton Berlin innsjekk
Ordinær innsjekk.

Ettersom vi var ankommet to timer før normal innsjekkstid var det ikke akkurat noen overraskelse. Noe underlig var det allikevel siden jeg på forhånd hadde varslet guest relations om ankomsttiden. Nuvel. Vi kunne i det minste slappe av i loungen mens vi ventet.

Oppgradering?

Like før nøklene ble skrevet ut dristet jeg meg til å spørre om vi hadde fått en oppgradering. Da mumlet resepsjonisten noe utydelig som jeg ikke fikk med meg. Jeg fant fort ut at det ikke vanket noen oppgradering. Heldigvis hadde vi booket meget gode rom i utgangspunktet.

The Ritz-Carlton Berlin signering
Storstilt signering.

Vi mottok nøkkelkortene og ruslet mot heisen. De gullforgylte detaljene og den dype brunfarven ga assosiasjoner til kolonial luksus. Endog knappene i heisen skinte. Dette skulle bli en fasjonabel opplevelse, tenkte jeg, mens heisen førte oss opp i 10. etasje.

The Ritz-Carlton Berlin heis
Gullforgylte knapper i heisen.

På forhånd hadde jeg tittet på rommene vi hadde i vente. De skulle være rundt 40 kvadratmeter og innredet klassisk luksusstil. Men før jeg kunne sjekke dette nærmere måtte vi slå oss ned i loungen i påvente av at det ble klart. Og det skulle ta sin tid.

The Ritz-Carlton Berlin Club Lounge inngang
Inngangen til loungen.

Det perfekte venteværelse

I loungen denne tidlige ettermiddagen var det lett servering. Det sto fremme en rekke delikate kanapeer, en stor italiensk skinke, et utvalg oster, brød, frukt og søtsaker. Dette er første gang jeg har opplevd en slik fyldig servering midt på dagen. Er du heldig har du funnet en skål med inntørkede nøtter i andre hotellounger.

The Ritz-Carlton Berlin Club Lounge lunch
Greit utvalgt til lunch i loungen.

Mottagelsen i loungen var vel så god som buffeten. Personlig, ydmyk og høflig service fra ende til annen. Her kunne vi be om hva ganen måtte begjære. Alt var inkludert.

The Ritz-Carlton Berlin Club Lounge champagne
Her skåler vi i ekte champagne.

Én i reisefølget dristet seg til å spørre om «sparkling wine». Dette ble selvsagt høflig besvart: «is champagne okay for you, madame?». Dette var ikke som turen nedover med SAS for å si det slik. Her snakket vi en helt annen klasse.

Over innsjekkstid

Timene fløy av sted mens vi mesket oss med lekre kanapeer og godt drikke. Solen skinte fra vinduene og det kriblet etter å komme seg ut, men vi var blitt bedt om å vente her til rommet ble klart. Da klokken rundet normal innsjekkstid måtte vi spørre om rommet nærmet seg ferdig.

The Ritz-Carlton Berlin Club Lounge resepsjon
Egen resepsjon i loungen.

Etter nok en halv time fikk vi beskjed om at det rommet fortsatt ikke var klart. Nå ble vi derimot tilbudt et annet som visstnok skulle ha en bedre utsikt, men som lå i andre enden av korridoren. Kunne det være en oppgradering? Jeg slo ihvertfall til.

En bit av New York

Vi fikk nøkkelkortene og jeg ruslet av gårde mot rommet. Det lå så langt borte som det var mulig å komme. Helt nede i hjørnet av korridoren. Jøss, kunne det være en hjørnesuite, tenkte jeg, mens jeg stakk nøkkelkortet i døren og valset inn.

The Ritz-Carlton Berlin korridor
Klassiske korridorer.

Utsikten som møtte meg var storslått. Fra det ene vinduet kunne du skimte Tiergarten, og følelsen av å være i New York og se utover Central Park var påtagende. Rommet så dessverre ikke ut til å være en suite, men var stort og lyst var det. Her skulle det bli en glede å tilbringe helgen.

The Ritz-Carlton Berlin utsikt club-rom
Utsikt mot Tiergarten.

Jeg gikk i gang med å utforske fasilitetene med det samme. En stor dobbeltseng, divan, et eldre skrivebord og et klesstativ i tre preget rommet. Et hendig lite sysett lå elegant oppe på klesstativet. I skapet lå skopussesett og tøfler.

The Ritz-Carlton Berlin panorama club-rom
Panoramabilde av Club-rommet.

Skuffende lefser av noen tøfler

Når det gjaldt tøflene var jeg mildt sagt i sjokk. Dette var noen tynne lefser uten logo. Billigste sort importert og masseprodusert fra Kina. Hvor var emblemet og plysjen? Det føltes som å være på et billig hotell i Tyrkia. Her burde Ritz-Carlton vendt blikket mot Waldorf Astoria eller Conrad for å se hvordan det gjøres på femstjerners hoteller.

The Ritz-Carlton Berlin slippers og badekåpe
Reisefølget fant både tøfler og badekåpe.

Nuvel. Tøflene er vel bare en unødvendig liten detalj. Badekåpen hang dog inne på det romslige badet. Disse var også tynne og slappe, og ikke i nærheten av den fluffy plysjen vi var blitt forespeilet i beskrivelsen. Heldigvis var emblemet og gulldetaljene på plass her.

The Ritz-Carlton Berlin selfie morgenkåpe
Tynn morgenkåpe.

Overdådig bad

Badet var forøvrig utstyrt med både badekar og dusj. Det var to servanter og rikelig med tykke håndklær.

The Ritz-Carlton Berlin badeartikler
Noe tynt med badeartikler.

Utvalget av badeartikler var også rikt og bød på blant annet barberingssett, tannbørste, kam, fil, såper og kremer. Her kunne du utvilsomt latt toalettmappen bli hjemme. Dessverre virket det som at noen artikler manglet på dette rommet i forhold til det jeg så på tidligere.

The Ritz-Carlton Berlin bad
Panoramabilde av badet.

Til tross for at det ikke var noen suite, føltes de 40 kvadratmeterne ut som en – særlig med tanke på alt innholdet som var her. De automatiske bryterne som styrte rullegardinene og lysene var også særdeles praktiske. Ikke akkurat slik teknologi du forventer å finne i skrivebordskuffen på et hotell med brune og gullforgylte detaljer.

The Ritz-Carlton Berlin panel
Teknologiske finesser for å justere lys og gardiner.

Briljant Club Lounge

Når det gjaldt bespisning foregikk denne hovedsakelig i loungen. Her hadde du serveringer i fire omganger. Frokost, lett snacks, ettermiddagste og hors d’oeuvre. Det minnet unektelig om all inclusive, selv om det hverken var ment som det eller lignet det.

The Ritz-Carlton Berlin Club Lounge drikke
Rikelig med drikke.

Frokosten var enkel, men samtidig innholdsrik. Her hadde du det du forventet av både varmt og kaldt og vått og tørt. Bacon sto fremme og det var rikelig med brød og pålegg. Du kunne også be loungevertene om å fikse omelett eller andre varmretter til deg. I tillegg fikk du alt av hva ganen måtte gale etter når det kom til drikke. Reisefølget nøt selvsagt champagne av typen Mercier.

The Ritz-Carlton Berlin Club Lounge frokost omelett
Du kunne be om å få laget omelett.

Servering i lange baner

Både den lette snacksserveringen og ettermiddagsteen ble testet. Du trengte teknisk sett ikke lunch med dette tilgjengelig, for her hadde du både søtt og salt i rikt monn. Tidvis var loungevertene ganske så oppvartende når det kom til de edle dråpene. Reisefølget måtte til slutt takke nei til mer påfyll.

The Ritz-Carlton Berlin Club Lounge hors d'oeuvre kanapeer
Diverse kanapeer til hors d’oeuvre.

Fra klokken seks til ni var det hors d’oeuvre. Her fikk du tilgang på et rikere utvalg av kanapeer i tillegg til en varm rett. De to dagene jeg var her ble det servert laks og svin med ris og poteter til. Det var flere som spiste dette som middag og ikke lette appetittvekkere før et fyldigere restaurantmåltid senere – som faktisk er hensikten.

The Ritz-Carlton Berlin Club Lounge hors d'oeuvre laks
Rikelig med laks.

Ekstraordinær service

Det var faktisk også mulig å få bestilt opp room service til loungen. Da sparte du pengene for drikke, og betalte bare for maten. En meget kjekk ordning hvis hors d’oeuvren ble noe tynn. Da reisefølget og jeg prøvde dette opplevde vi den særdeles hyggelige gesten å få maten på huset, altså gratis. Du verden for en service.

The Ritz-Carlton Berlin Club Lounge room service sandwich
Sandwich til room service i loungen.

All maten i loungen var av ypperste kvalitet. Det var smakfullt, variert og lekkert presentert. Det er uten tvil den hittil beste loungen jeg har besøkt tatt det kulinariske i betraktning. Servicen var også på en nivå over alt annet. Her konverserte vertene med gjestene og var særdeles oppmerksomme.

The Ritz-Carlton Berlin beefeater
Beefeateren ved inngangen.

En morsom detalj var også den britiske «beefeateren» som ene og alene var ansatt for å småprate med gjestene. Han sto som oftest i døren, men kom også noen ganger opp i loungen. Kledd i et rødt kostyme med prangende hatt og stokk var dette et annerledes og lystig tilskudd til stemningen. Dette, fikk jeg opplyst, var unikt for akkurat Ritz-Carlton Berlin.

Hva med hotellrestauranten?

Når det gjaldt bespisning forøvrig, prøve reisefølget og jeg hotellets hovedrestaurant «Brasserie Desbrosesses». Denne skulle visstnok være fransk, men hadde litt forskjellig mat. Frokost ble også servert her dersom du ikke hadde adgang til loungen.

The Ritz-Carlton Berlin frokost kjøkken
Åpent kjøkken til frokost.
Følg med neste uke for en fyldig anmeldelse av restauranten!

Spa og gullforgylt basseng

Av fasiliteter forøvrig bød hotellet på en eksklusiv spa-avdeling med tilhørende basseng, boblebad, sauna og treningsrom. Selv om dette var i minste laget, var det en hyggelig og avslappende atmosfære der nede i kjelleren. Adgang var inkludert i vårt Club-rom.

The Ritz-Carlton Berlin fitness
Enkelt fitnessenter med utsikt mot bassenget.

Det fine med å booke et Club-rom, er at det meste er inkludert. Det er dessuten mulig å sjekke ut og gjøre alt papirarbeidet i loungen. Du slipper å stresse ned i resepsjonen, og får gjort alt i ro og mak mens du nipper til champagne.

The Ritz-Carlton Berlin jacuzzi
Merk de luksuriøse detaljene.

Kontrakt eller regning?

Måten regningen ble presentert på var nærmest som en millionkontrakt til signering. En tykk, sort bok ble lagt foran deg til gjennomsyn og underskrivning. Vi fikk tilbud om å bestille drosje til døren og få bagasjen båret ned. Ypperlig.

The Ritz-Carlton Berlin avreise
Adjø for denne gang.

Det viste seg dog at drosjen trolig ikke var bestilt ettersom den var for liten. Dermed ble det noe kalde minutter utenfor hovedinngangen i påvente av ny. Portieren ønsket oss adjø og på gjensyn. Igjen satt vi med en fornem følelse. Dette ble definitivt ikke siste besøk hos Ritz-Carlton.

Konklusjon

Alt i alt klarte Ritz-Carlton å innfri til tross for skyhøye forventninger. Det var noe rusk i maskineriet, men dette ble småtterier å regne tatt helheten i betraktning. Anbefales på det varmeste.

Min stjernevurdering: 6 av 6.

Video

Flere bilder

The Ritz-Carlton Berlin fasade
Luksuriøs fasade.
The Ritz-Carlton Berlin trapp
Storslått trapp i lobbyen.
The Ritz-Carlton Berlin reisefølget bord
Reisefølget smiler til kamera.
The Ritz-Carlton Berlin møbler
Klassiske møbler.
The Ritz-Carlton Berlin utsikt seng
Utsikt fra sengen.
The Ritz-Carlton Berlin reisefølget seng
Reisefølget med sengen i bakgrunnen.
The Ritz-Carlton Berlin selfie bad
En selfie med reisefølget på badet.
The Ritz-Carlton Berlin reisefølget bad
Reisefølget klar for et bad.
The Ritz-Carlton Berlin reisefølget kontor
Reisefølget titter mot kontorplassen.
The Ritz-Carlton Berlin Marriott
Marriott som nærmeste nabo.
The Ritz-Carlton Berlin lysekrone
Ekstravagante lysekroner.
The Ritz-Carlton Berlin trapp
Utsikt fra trappen.
The Ritz-Carlton Berlin gym/wellness
Ikke vanskelig å finne frem.
The Ritz-Carlton Berlin basseng
Lekkert spa-basseng.
The Ritz-Carlton Berlin avslapning
Avslappende stemning.
The Ritz-Carlton Berlin detaljer
Detaljer i lobbyen.
The Ritz-Carlton Berlin bar
Klassisk og velfylt bar.
The Ritz-Carlton Berlin frokost
Deler av frokostbuffeten.
The Ritz-Carlton Berlin turndown service
Leggetid og turndown-service.
The Ritz-Carlton Berlin turndown service spray
Avslappende spray og søtsaker.
The Ritz-Carlton Berlin turndown service frokost
Hint om frokost på sengen.
The Ritz-Carlton Berlin turndown service kort
Et hyggelig kort.
The Ritz-Carlton Berlin turndown reisefølget
Reisefølget nyter godt av turndownservicen.
The Ritz-Carlton Berlin Club Lounge room service pasta
Pasta til room service i loungen.
The Ritz-Carlton Berlin Club Lounge room service burger
Burger til room service i loungen.

Bli med inn i presidentsuiten

Gå ikke glipp av neste søndags mest spektakulære innlegg. Jeg setter mine ben i samme suite som Obama da han sist besøkte Berlin. Følg med her!