Ingen lounge, eldgammelt fly og snacks til mat. Førsteklasse?

Etter en magisk tur til Minneapolis og Renaissance The Depot var det nå på tide å sette kursen hjemover. Jeg kan ikke akkurat si at jeg gledet meg til første del med American Airlines.

Det er ikke til å stikke under stol at jeg hadde en nokså sjokkartet opplevelse på vei hit. Denne gangen var jeg riktignok forberedt, men dro ikke til flyplassen før høyst nødvendig. Jeg visste jo at det ikke vanket noen lounge og at jeg måtte slappe av i en foreldet og overfylt terminal.

Enkel adkomst

Jeg tok banen fra sentrum og til flyplassen. Det var overraskende enkelt til USA å være. Her var det ingen vits å kaste bort dollar på drosje. Nå måtte jeg jo spare inn tapet på disse håpløse førsteklassebillettene jeg hadde kjøpt.

American Airlines First Class Minneapolis Chicago innsjekk
Innsjekksområdet.

Vel fremme gikk jeg til den prioriterte skranken. Eller skranke og skranke. Her så det ut til at det meste foregikk på automater. Jeg foretrekker den gode, gamle interaksjonen, men måtte se meg nødt til å trykke på en maskin i stedet.

American Airlines First Class Minneapolis Chicago automat
Ingen betjente skranker selv for First Class.

Det gikk overraskende fint og jeg fikk skrevet ut bagasjelappen. Deretter ruslet jeg bort til et betjent bagasjebånd og ga den fra meg. Pussig nok sto det mennesker her som sjekket pass og bagasje en ekstra gang, men det var ingen egen kø for first class.

«Fast track», men ingen lounge

Heldigvis gikk det unna og jeg ruslet mot sikkerhetskontrollen. Heller ikke her slapp jeg igjennom TSA PreCheck, men fikk forkortet køen noe. Det var nemlig 20 minutters ventetid i den ordinære. Behandlingen var derimot langt under pari – som vanlig.

American Airlines First Class Minneapolis Chicago sikkerhetskontroll
Grei ventetid i sikkerhetskontrollen.

Vel inne i terminalen fant jeg meg en benk og slo meg ned i påvente av boarding. Flyet så ut til å være i rute denne gangen også. Jeg stilte meg etterhvert i køen for prioritert ombordstigning, men havnet bakerst og sist inn i den kabinen.

American Airlines First Class Minneapolis Chicago gate
Gate inndelt etter grupper.

Smekkfull tidsmaskin

Flyet så ut til å bli smekkfullt som normalt — inkludert i First Class. Dermed fikk jeg ikke sikret meg så mange bilder av den sjokkerende gamle kabinen. Derimot fikk jeg bilder på netthinnen som slett ikke ville forsvinne med det første.

American Airlines First Class Minneapolis Chicago sete
Slitte, nedsunkne seter.

Flyet denne formiddagen var et foreldet MD-80 med retrodesign på utsiden. Interiøret ga meg assosiasjoner til kommunismens storhetstid. Nå manglet det bare at det rullet noen arbeidersalmer over anlegget. Sikkerhetsvideoen fra American var slett ingen dum erstatning.

American Airlines First Class Minneapolis Chicago front row
Trangt på første rad.

Nuvel. Setene var som sist, noe bredere og med litt bedre benplass. Jeg hadde valgt sete 6A for anledningen. Dette var det bakerste i førsteklassekabinen og lå inntil kleshengerstativet. Ingen spurte dog om å ta min jakke. Her måtte du tydeligvis henge fra deg selv.

American Airlines First Class Minneapolis Chicago jakkeservice
Jakkeservice bakerst i First Class.

Velkomstvann

Dypt nede i de slitte skinnstolene ventet jeg på velkomstvannet. For ja, her fikk du vann på plastglass før take-off. I og for seg greit for meg som var tørst etter å ha vært uten lounge, men mildt sagt ikke noe å skrive hjem om.

American Airlines First Class Minneapolis Chicago velkomst
Velkomstvann på plastglass.

Jeg benyttet anledningen til å iaktta det fyldige klientellet og de manuelle knappene i taket før vi rullet av gårde. Jeg følte i grunnen jeg satt ombord i et eldgammelt tog på vei til en annen tid.

American Airlines First Class Minneapolis Chicago vindu
Sjekk de gamle vindusskjermene.

Snack og brus

Ute strålte solen og det så ut til å bli en nydelig dag å fly i. Uten en sky å se kunne jeg beskue det høstlige landskapet over Minnesota mens jeg ventet på at serveringen skulle gå i gang. Eller servering og servering.

American Airlines First Class Minneapolis Chicago snack
Snackskurven kommer.

Flyvertinnen kom sakte, men sikkert igjennom kabinen for å ta bestillingen. Naboen startet dagen med en Bloody Mary mens jeg nøyet meg med en Cola Light med is. Forfriskende.

American Airlines First Class Minneapolis Chicago chips
Chips å knaske på.

Etterhvert kom også kurven med snacks. Jeg nappet til meg en pose chips og følte jeg knaste tusenlapper. At jeg hadde betalt for dette var rett og slett en skandale. Akk, ja. Det ble med det.

American Airlines First Class Minneapolis Chicago utsikt
Hello, Chicago!

Utenfor begynte jeg nå å se konturene av skyskraperne i Chicago. Vi nærmet oss målet. Nå ventet nok et par timer før flyet skulle gå videre mot Skandinavia. Heldigvis var det SAS denne gang.

Konklusjon

Alt i alt en helt ordinær flytur. Flott vær og presist på tiden. Men dette er overhodet ingen «first class». Foreldet fly, slitte seter og dårlig servering. Styr for all del unna med mindre du får det gratis som oppgradering.

Min stjernevurdering: 3 av 6.

Flere bilder

American Airlines First Class Minneapolis Chicago lounge
Ingen adgang til lounge.
Eldgammel flyvemaskin av typen McDonnel Douglas.
American Airlines First Class Minneapolis Chicago sete
Lite innbydende seter.
American Airlines First Class Minneapolis Chicago benplass
Grei benplass om ikke annet.
American Airlines First Class Minneapolis Chicago flyplass
Adjø for denne gang, Minneapolis!
American Airlines First Class Minneapolis Chicago velkomstvann
Utdeling av velkomstvann.
American Airlines First Class Minneapolis Chicago sete
Manuelle spaker til å lene setet bakover.
American Airlines First Class Minneapolis Chicago drikke
Drikke på glass.
American Airlines First Class Minneapolis Chicago baggasje
Ved baggasjebåndet.

Endelig noe å glede seg til

Nyoppusset SAS-lounge og skikkelig business class. Les fortsettelsen her!