Ja, jeg følte meg litt som Morgan Freeman der jeg satt. 

Du har kanskje sett reklamen hvor han med sin dype og beroligende røst forflytter seg fra sted til sted i business class-setet og konkluderer med at du bør «widen your world»? Samme sete skulle jeg sitte i.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta Morgan Freeman
Morgan Freeman i kjent positur.

Etter en opplevelsesrik time i CIP-loungen bar det av gårde mot gate. Denne viste seg å være et godt stykke unna terminalen. Mens vi ruslet nedover de evinnelige korridorene slo det meg at det hadde gjort seg med sjåfør. Nuvel. Dette var tross alt ikke førsteklasse.

Buss for fly

Vi kom frem til gaten i grevens tid. Folk var alt begynt å gå ombord. Til min store overraskelse oppdaget jeg at det var buss for fly, og til enda større forbauselse at alle ble skviset inn i samme vogn.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta boarding
Køen ved gate.

Det er merkelige greier det med at Turkish spanderer privat minibuss ved avstigning, men intet ved ombordstigning for passasjerer i business class. Dermed er det bare å håpe på at flyet står ved en gate når du skal ombord og parkerer langt unna ved avstigning.

Skuffet over plasseringen

Jeg stilte meg så klart fremst ved bussdøren for å komme først ombord . Vel inne måtte vi passere første del av business-kabinen og inn i den bak like foran økonomiklasse. Umiddelbart kjente jeg på skuffelsen over å havne bak her når vi hadde betalt fullpris for billettene. Reisefølget istemte.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta økonomi
Utsikt bak mot økonomiklasse.

Etterhvert som folk kom ombord innså vi at det var ingen som satte seg bak her med oss. Alle tuslet videre bakover. Jøss, tenkte jeg. Skulle vi få hele kabinen for oss selv? Det ville i så fall bli en eneste stor lounge i skyene.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta sete
Romslige, men lite private seter.

Hvor blir det av velkomstdrinken?

Reisefølget fortsatte derimot klagingen. Denne gangen over den sendrektige servicen. Velkomstdrinken var etterspurt. Jeg prøvde å berolige reisefølget med at de trolig ville gå i gang når alle var ombord, og min antagelse stemte.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta benplass
Særdeles god benplass.

Kabinen virket forøvrig oppgradert og ny. Det var hele tre år siden sist jeg fløy interkontinentalt med Turkish. Nå var jeg spent på å se om noe var forandret siden sist.

I setet lå det en tykk pute, et tynt pledd og noen slippers. Senere skulle både hodetelefoner, toalettmappe og meny bli delt ut, men først var det dags for velkomstdrinken.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta velkomstdrink
Servering av velkomstdrink.

Jeg gikk selvsagt for min faste limonade. Reisefølget var derimot ikke tilfreds med fruktdrinkene og ba om champagne. Dette ble selvsagt fikset. Etterfølgende kom både hodetelefoner og toalettmappe.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta velkomstdrink limonade
Deilig limonade før take-off.

Alltid på nett

Etter at all bakkeservice var gjennomført var det klart for take-off. Ut av vinduet nøt jeg synet av Istanbul i nattens prakt, men ble brått vekket av et pling.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta adjø
Adjø, Istanbul!

Setebeltene kunne tas og Wi-Fi kobles på. Jeg fyrte i gang iPhonen for å se om jeg kom på. Wi-Fi skulle visstnok være gratis for oss i business class. Bingo. Jeg var på.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta Wi-Fi
Gratis Wi-Fi for business class-passasjerer.

Jeg ble altfor oppslukt i hva som skjedde ute på det store nettet at jeg glemte å se igjennom menyen og bestemme meg for hva jeg skulle ha. Kokken var alt på vei inn i kabinen for å ta bestillingen. Jeg måtte handle raskt.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta kokk
Kokken kommer med menyen.

Jeg røsket til meg menyen og tok en kikk. Her hadde jeg tre forretter og tre hovedretter å velge mellom. Jeg tok noen kjappe valg mens kokken noterte flittig. Like etter begynte servering.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta meny
Dagens meny.

Aperitiff

Først ut var aperitiffen med varme nøtter i skål og den forhåndsbestilte drinken. Jeg nippet til drinken og knaste på nøttene mens jeg ventet på brettet med forrett.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta aperitiff
Varme nøtter til aperitiff.

Forrett

Til forrett hadde jeg gått for tyrkisk meze, selv om jeg også kunne valgt laksetartar med reker eller gresskarsuppe. Til min store overraskelse var mezen den samme som på turen ned mot Istanbul. Med andre ord ikke noe spenstig å spore her.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta forrett
Tyrkisk forrett.

Hovedrett

Av hovedretter kunne jeg velge mellom grillet laks, karniyarik eller pasta rigatoni. Det måtte bli sistnevnte til tross for at det var det vegetariske alternativet.

Presentasjonen var aldeles utsøkt, mye bedre enn på den intra-europeiske flyvningen. Lukten av lett parmesan fløt i luften og det lodne reisefølget så ut til å storkose seg.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta reisefølget hovedrett
Reisefølget tilfreds med hovedretten.

Ettersom det også var blitt mørkt utenfor gjorde det stearinetterlignende lyset susen. Stemningen av å spise et bedre måltid var utvilsomt til stede. Og smaken levnet ingen tvil. Pastaen var al dente og smakfull. Dette kunne like gjerne vært servert på en bedre italiensk restaurant.

Dessert

Jeg kjente trettheten komme sigende og var mer enn klar for desserten. Dette var nemlig mitt favorittmåltid og selve høydepunktet med Turkish-flyvningen. Når den elegante trallen med alle de søte fristelsene ruller igjennom kabinen vil endog den sunneste trimdronning få vann i munnen.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta desserttralle
Den lekre desserttrallen.

I motsetning til forrett og hovedrett velger du ikke desserten på forhånd. Her finner du din favoritt på trallen. For anledningen kunne du velge mellom sjokolademousse, panna cotta av jordbær og mango, sjokoladekake, aprikosbrioche, ost og frukt.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta dessert
Himmelsk dessert.

Jeg kunne simpelthen ikke dy meg og valgte tre desserter: sjokolademoussen, sjokoladekaken og den ferske frukten. Og du verden for en avslutning på treretteren. Sjokoladen var en drøm. Jeg fikk ikke nok. Harmonien mellom lyst og mørkt var aldeles perfekt.

Lekre toaletter

Mett og tilfreds var det nå bare én ting som gjensto: søvn. Jeg takket pent nei til brennevins- og kaffetrallen som kom like etterpå, og ruslet like gjerne til toalettet for å gjøre meg klar for sengen.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta toalett
Lekre toaletter.

Toalettet var virkelig romslig og hadde en automatisk vask på tilnærmet normal størrelse. Det duftet friskt, det var grønt og en rekke såper og kremer sto fremme. Dette var nok et av de bedre flytoalettene jeg har besøkt. Det manglet bare en dusj.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta såpe toalett
Eksklusive såper og kremer på toalettet.

Leggetid

Nuvel. Jeg ruslet mot setet for å gjøre klar sengen. Ettersom vi hadde tilnærmet hele kabinen for oss selv, tok jeg meg friheten til å re opp et tilfeldig sete ved vinduet. Da kunne jeg både ha et sete og en seng dersom jeg skulle finne på å variere litt de neste timene.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta natt
Nattstemning.

Reisefølget så ut til å finne seg meget godt til rette i den helt flate sengen. Jeg slo meg også ned. Nå skulle det bli godt med noen timer på øyet før frokost.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta seng
Klart for leggetid.

Puten og pleddene var i og for seg ganske ordinære, og søvnen ble så som så, men deilig var det. Jeg ble vekket til frokost. Til min store overraskelse hadde jeg sovet forbi snackbaren. Jeg ante ikke at Turkish hadde samme type snackbar som SAS, og kom dessverre for sent til å teste.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta bar
Snackbar.

Frokost

Ja, ja. Lyset kom på i kabinen og frokostserveringen gikk i gang. Her, som til middag, fikk jeg en meny å velge fra. Denne var unektelig lik frokost på rommet-menyen du finner på hoteller.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta frokost
Deilig og innholdsrik frokost.

Jeg var i grunnen ikke særlig sulten og gikk for en lett frokost bestående av frukt, kalkunbryst med ost, croissant og müsli. Selvsagt med juice og kakao til.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta omelett
Varm omelett til frokost.

Reisefølget testet varmmaten og gikk for en omelett. Denne ble skrytt opp i skyene, noe jeg også kunne forstå ut fra den lekre presentasjonen.

For lite tid

Jeg åpnet så vidt vindusskjermene for å titte ut. Her så jeg asurblått hav og grønne øyer. Vi var ankommet Indonesia.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta Indonesia
Indonesia nærmer seg.

Turen som var på godt over ti timer var brått over. Jeg hadde ikke engang fått testet underholdningssystemet. Ikke én film hadde jeg sett. Nuvel. Det fikk jeg spare til hjemreisen.

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta vindu
Ganske ok utsikt.

Det var på tide å feste setebeltet og gjøre klart for landing. En utsøkt opplevelse i skyene nærmet seg slutten, men eventyret var så vidt begynt.

Konklusjon

Alt i alt en meget behagelig flyvning. Godt med plass, fantastisk mat og profesjonell service. Hva mer kan du be om? Det finnes ingen bedre måte å reise på enn dette. Ihvertfall når det kommer til business class.

Min stjernevurdering: 5+ av 6.

Video

Flere bilder

Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta seter
Konfigurasjon på 2-3-2.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta kabin
Luftig kabin med god romfølelse.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta midtsete
Greit å unngå å havne i midtsetet.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta aviser
Trykksverte og amenity kit på vei.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta amenity kit
Amenity kit i solid toalettmappe.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta gardin
Forhenget igjen.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta meny hodetelefoner
Meny og hodetelefoner.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta meny
Mye papirarbeid.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta pledd tøfler
Pledd og tøfler.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta varm klut
Varm klut før middag.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta hodetelefoner
Eksklusiv følelse over hodetelefonene.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta toalett vindu
Kunstige vinduer på toalettet.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta hovedrett
Pasta til hovedrett.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta servering
Serveringen i gang.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta reisefølget dessert
Reisefølget sier ikke nei takk til søte fristelser.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta reisefølget tøfler
Kjekt å kunne svippe på seg tøfler.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta treseter
Du vil helst unngå å havne i treseteren.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta frokost
Deilig frokost.
Turkish Airlines Business Class Istanbul Jakarta bagasje
Kaotisk i ankomsthallen.

Hvor skal jeg bo?

Gled deg til en anmeldelse uten sidestykke neste søndag. Da inntar jeg et av Jakartas aller beste og mest luksuriøse hoteller. Følg meg her!