For en gangs skyld finnes det noe se til USA for når det gjelder flyopplevelser.

Generelt har jeg en svært negativ innstilling til det å fly i USA. For det første er flyselskapene ineffektive og dårlige, og for det andre er sikkerhetsprosedyrene hårreisende tungrodde og tidkrevende.

Det er derfor med stor glede jeg har oppdaget TSA Pre✓ (Transportation Security Administration Pre Check). Dette er amerikanernes versjon av det vi her i Norge kjenner som fast track i sikkerhetskontrollen. Det de har gjort er derimot noe helt annet enn hva vi er vant med.

Kom som du er og gå som du går

Ofte når jeg reiser fra Gardermoen i rushtiden er fasttracken mer overfylt enn den normale sikkerhetskontrollen. Ikke nok med at den ikke er kjapp, den er også helt lik den tradisjonelle hva prosedyrer angår. Det vil si at du må ut med flytende, av med sko og lignende.

Med TSA Pre✓-løsningen i USA slipper du å ta av skoene, beltet og jakken. I tillegg kan du la PC-en og flytende væske ligge i vesken. Med andre ord adjø til den unødvendige avkledningen og utpakkingen.

Svekket sikkerhet?

Da jeg prøvde TSA Pre✓ fikk jeg nesten følelsen av at sikkerheten ikke ble tatt ordentlig på alvor siden kontrollen var så «sløv». Faktum er jo snarere det motsatte.

De som har TSA Pre✓, eller reiser med billett som tillater dette, er troverdige og ordentlige folk. Dessuten er jo mye av de kontrollene som gjøres i dag unødvendige tiltak for å demme opp under en opphauset terrorfrykt.

Hvem kan bruke TSA Pre✓?

Som med alt annet i USA er naturlig nok ikke TSA Pre✓ gratis.

Du må enten være amerikaner som har søkt om det og betaler $85 for en femårsperiode eller reise med billetter hvor TSA Pre✓ er inkludert. Dette gjelder typisk business class og first class.

Uten å si det for sikkert tror jeg det også går an å kjøpe seg adgang fra de ulike flyselskapene som flyr til og fra USA.

PS! Ønsker du å lese flere nyttige reisetips og nyheter? Følg meg på Facebook!