Mange har lurt. Her er svaret og mine refleksjoner. 

Den siste tiden har saken om bloggeren som ba et hotell i Dublin om gratis opphold i bytte promotering rast. Selv om denne feiden hadde en merkelig utvikling, hvor begge parter til slutt tjente på det, er det viktig lærdom å hente her for så vel bloggere som hoteller.

Som Norges ledende luksusreiseblogger er det mange som tror at jeg får dekket mine hotellopphold mot at jeg skriver en hyggelig anmeldelse i retur. Dette kan jeg avkrefte først som sist.

Slik går jeg frem

Min strategi har alltid vært å betale det det koster for deretter å varsle min ankomst. Dette har gitt meg rom for å skrive autentiske anmeldelser og samtidig få et innblikk i hvordan hotellene håndterer influencere. Og det er utrolig hvor forskjellige de er.

Noen hoteller gir blanke og serverer meg akkurat det jeg har betalt for. Andre har gitt meg mindre enn det jeg har hatt krav på og en del har gitt meg solide oppgraderinger. En herlig blanding jeg ikke ville vært foruten. Slikt blir det rike anmeldelser av.

Jeg skal dog være den første til å si at det virker fristende å bli sponset fullt ut. Å slippe å jakte på gode tilbud, endevende lommeboken og bruke alle disse timene på research er forlokkende. Men det har allikevel sin pris. Noe hotellene nå så smått har begynt å skjønne.

Relevans er alfa og omega

Jeg leste forleden at pressesjefen i The Thief, Siri Løining, gikk ut og informerte om at Choice har tydelige retningslinjer for hvordan de skal forholde seg til bloggere. De samarbeider kun med relevante influencere. Her er de inne på noe vesentlig.

Det er nettopp dette med relevans som virker å ha vært fraværende hos de fleste hoteller frem til nå. Bare du har hatt et kjent nok navn har du fått et sponset opphold i retur. Jeg håper og tror dette nå er i ferd med å snu.

Hadde jeg vært en rosablogger med en leserskare langt under myndighetsalder ville jeg vært ytterst forsiktig med å be om sponsing av hotellrom, og varsellampene hos hotelldirektører burde lyse lenge før e-posten eventuelt tikker inn.

Gode råd

Til bloggere har jeg et enkelt råd: betal for deg, men si gjerne ifra at du kommer på forhånd. Da har du gjort ditt og så blir det opp til hotellet å vurdere hvordan de tar deg imot.

Til hotelldirektører er rådet mitt som følger: tenk som dere gjør i markedsføringen ellers; er dette en relevant kanal? Vil en rosablogger med tenåringer på lommepenger som lesere gi hotellet et rush av nye kunder? Tvilsomt.